Linkovi

Da li republikanci mijenjaju stav prema Rusiji?


Republikanski senator iz Alabame Richard Shelby rukuje se sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom tokom nedavne posete Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Republikanski senator iz Alabame Richard Shelby rukuje se sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom tokom nedavne posete Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Dok se predsjednik SAD Donald Trump priprema za sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u ponedjeljak, zakondavci iz Trumpove Republikanske stranke pružaju različite informacije o svojoj nedavnoj posjeti Moskvi.

Glas Amerike se pozabavio, kako izgleda, promjenom stava među mnogim zakonodavcima u Republikanskoj stranci, koji su tradicionalno zauzimali veoma čvrst stav prema Rusiji, kao neprijatelju Sjedinjenih Država.

Dok se predsjednik Trump pripremao da krene na samit NATO-a u Briselu, a i zatim direktan susret sa predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, postavljeno mu je jednostavno pitanje: Da li je Putin prijatelj ili neprijatelj?

“Zaista ne mogu sada da kažem. Što se mene tiče, konkurent”, odgovorio je Trump.

Predsjednikova izjava je slična riječima koje je prošle nedelje u Rusiji upotrebio republikanski senator Richard Shelby, rekavši da je njegova grupa pokrenula brojna sporna pitanja u razgovoru sa svojim domaćinima.

“Ali mi smo im isto tako rekli da bi, mada su naši odnosi zategnuti, uvijek bilo bolje za svijet, za nas, da budemo konkurenti, prije nego neprijatelji. Međutim, moraćemo da sačekamo i vidimo šta će da se desi”, rekao je.

Drugi republikanski senatori, među kojima i Jerry Moran, ističu da su upravo oni pokrenuli pitanje ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.

“Naša poruka Rusima je bila: ‘Mi vjerujemo da se vi miješate u naš izborni proces i nemojte to činiti 2018. i 2020. Ako želite da se ovaj odnos popravi morate da nam pokažete da su naši izbori van dometa vašeg miješanja”, kaže senator Moran.

Međutim, neki analitičari navode da postoje znaci da stav Republikanaca postaje sve više podrška predsjedniku i više pro-ruski, što je promjena stava koji je ta stranka zastupala decenijama.

Mark Simakovsky iz Atlantskog savjeta kaže: ”Kao rezultat toga možda se mijenja ona vrsta ujedinjenog dvostranačkog gledišta koje je Kongres do sada zastupao - čvrst stav protiv Rusije ukoliko ne vidimo promejne u ponašanju Moskve.”

Neki drugi stručnjaci, među kojima je i Luke Coffey iz konzervativne Fondacije Heritage, ne slažu se, već ukazuju da su američka politika i sankcije koje je uveo Kongres oštriji od Trumpove retorike.

”Rekao bih da američki Kongres, u velikoj meri u dvostranačkom duhu, ostaje veoma skeptičan u pogledu bilo koje vrste približavanja sa Rusijom”, rekao je.

Predsednik Trump je međutim rekao novinarima da bi njegov sastanak sa Putinom u Helsinkiju mogao da bude lakši nego njegov sastanak sa američkim saveznicima u Briselu i Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG