Linkovi

Sloboda govora na internetu, jedan od ključnih dijelova američke vanjske politike


Sjedinjene Države ne vjeruju da ekonomskog napretka može biti bez slobodne razmjene informacija putem interneta

Internet često daje glas obespravljenima.

Prošloga juna, ubojstvo jedne mlade žene u Iranu, snimljeno kamerom na mobilnom telefonu, šokiralo je svijet i podstaklo prosvjede protiv izbornih rezultata u toj zemlji.

Tijekom pobune u Burmi, 2007., amaterski snimci protesta i policijskog ugušivanja obišli su svijet preko interneta.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je početkom godine da su informacijske mreže novi nervni sistem planete.

"Čak i u autoritarnim režimima, informacijske mreže pomažu ljudima da saznaju činjenice i pozivaju vlade na odgovornost."Cynthia Wong , iz Centra za demokraciju i tehnologiju, kaže da Washington jasno ističe da slobodu razmjene informacija na internetu smatra jednom od suštinskih ljudskih sloboda danas. Ona pojašnjava:

"Smatramo to zaista historijski važnim .To je prvi put da je sloboda na internetu podignuta na taj nivo. Očuvanje te slobode neophodno je iz brojnih razloga vanjske politike - od zaštite ljudskih prava do podsticanja ekonomskog razvoja. "

Pitanje slobode interneta pojavilo se u jeku napada na infrastrukturu američkog internet giganta, pretraživača Google, poteklih iz Kine, kao i pojačane državne cenzure. Kineske vlasti uzvratile su da Google mora poštovati kineske zakone.

Peking takođe optužuje Washington za nametanje imperijalizma na internetu, ali ekspert za Aziju, Rebecca Mackinnon , kaže da to nije tako jednostavno.

"Iz kineskih blogova i onoga što pričaju obični Kinezi jasno se može zaključiti da je među kineskim korisnicima interneta Google mnogo popularniji nego sama Amerika.. Za Googles u emotivno vezani, dok su im osjećanja prema Sjedinjenim Državama pomiješana" ., govori Rebecca Mackinnon.

Predsjednik tzv Vijeća za Aziju, nevladine grupe, Stephen Yates, kaže da je situacija sa Google izazvala raspravu o slobodi govora na internetu.

"S jedne strane svijet misli da je kineska vlada zlonamjerna i da se miješa u živote svojih građana. Mnogo veća opasnost, medjutim, dolazi od činjenice da je ona spremna i sposobna da to čini svakome u svijetu ko ima svoje političko mišljenje" .

On dodaje kaže da će pritisak iz Washingtona vjerovatno navesti autoritarne vlade da još više pooštre svoju kontrolu nad web-om.. Ali Rebecca McKinnon kaže da postoji granica do koje one mogu ići i objašnjava:

"Jedno od pitanja je u kojem trenutku će one svoj internet pretvoriti u zatvoreni intranet. Kada vaš internet više nije dovoljno povezan sa vanjskom mrežom da li možete biti svjetska ekonomska sila" ?

Moć interneta da širi informacije, čak kada vlade pokušavaju da to uguše, podstakla je administraciju predsjednika Obame da objavi da kompanije na internetu mogu nuditi svoje usluge u Cubi, Sudanu i Iranu, usprkos tamošnjim restrikcijama.

Državni sekretar Hillary Clinton kaže da, sa ekonomskog stanovišta, ne postoji razlika između cenzuriranja političkog i ekonomskog govora, jer su sloboda na internetu i ekonomski rast neraskidivo povezani.

XS
SM
MD
LG