Linkovi

Globalnost korupcije i borba protiv nje


Corruption in Government, Business Can Be Found Everywhere
Corruption in Government, Business Can Be Found Everywhere
Korupcija oduzima prijeko potrebne fondove u mnogim zemljama i stvara jednu klimu u kojoj se ne poštuje vladavina zakona. Jedna globalna anti-korupcijska grupa je ovih dana objavila listu zemalja gdje razni oblici korupcije odnose ogromne sume novca iz ekonomije zemlje, i , u krajnjem slučaju, iz ruku gradjana.

Cijena korupcije je ogromna.

U desetljeću izmedju 2001 do 2010, $5.86 hiljada milijardi dolara je korupcijom izvučeno is 150 zemalja u razvoju, po podacima grupe nazvane Globalni Financijski Integritet.

Kina je na vrhu korumpiranih zemalja, gdje je iz legalnih tokova izljeveno 2.75 hiljade milijardi dolara u toku tog desetljeća.

Na drugom mjestu je Meksiko, s više od 476 milijardi dolara povezanih s korupcijom u tom periodu. To iznosi više od 4 i pol hiljade dolara izgubljenih u mitu i ilegalnom novcu po osobi.

Na petom mjestu je Rusija, sa 152 milijarde korumpiranih dolara.

Na vrhu afričkih zemalja po korumpiranosti je Nigerija, s 864 dolara po glavi stanovnika, odnosno 128 milijardi dolara.

Tipična slika korupcije - korumpirani službenik koji zahtijeva mito - predstavlja tek 3 do pet posto od totala, kaže direktor grupe Globalni Financijski Integritet Raymond Baker:

Veći dio ovakvog ilegalnog protoka novca je povezan s kriminalom, koji odnosi , prema našim procjenama, 30 - 35 posto od totalnog iznosa korumpiranog novca.Ali komponenta komercijalnog izbjegavanja, tj.neplaćanja poreza je, iznoseći 60 - 65 posto tog novca, najveći dio problema.

Mešetarenje ovako velikim iznosima ilegalnog novca zahtijeva ogromni, globalni financijski sistem u sjeni, kaže gospodin Baker:

Osnovni elementi tog sistema su tajnost, jurisdikcije, maskirane korporacije, bankovni računi anonimnih trustova, lažne humanitarne organizacije...Namjerno pogrešne cijene u trgovini su dio sistema, kao i razne tehnike pranja novca.

Iz grupe kažu da je jedna od najvećih tzv. financijskih crnih rupa u stvari Amerika, gdje se anonimne kompanije lako inkorporiraju, i onda služe kao provodnik za nezakonit novac.

Oni dodaju da tajnovitost bankovnog poslovanja u zapadnim zemljama, kao što su Švicarska i neki karipski otoci, privlači nezakonitu gotovinu i omogućuje joj protok.

Iako je korupcija sveobuhvatna, jačaju i nastojanja u borbi protiv nje, i šire se cijelim svijetom.

Od svoga osnivanja 1993, grupa Transparency International radi na tome da se u zemljama svijeta aktivnosti vlada objelodane. Uz to,nova tehnologija je omogućila gradjanima svugdje u svijetu da i sami vrše pritisak za veću otvorenost. Ko-osnivač grupeTransparency International Frank Vogl govori:

Zahvaljujući Internetu, zahvaljujući istinski ogromnom rastu gradjanskog društva diljem svijeta, zahvaljujući društvenim medijima, zahvaljujući investigativnom novinarstvu, hrabrim državnim tužiteljima - javnost zna mnogo više o zloupotrebi državne službe nego ikada prije. Javnost je mnogo bolje informirana o korupciji, kaže gospodin Vogl.
XS
SM
MD
LG