Linkovi

SAD: Reforma ili status quo


Kongres treba da odluči da li da produži trajanje ili da se krene u reformu programa NSA o praćenju i pohranjivanju podataka o tefonskim razgovorima Amerikanca.

U tjednu koji je pred nama senatori i kongresmeni naći se pod snažnim pritiskom da odlukama usvojenim u oba doma Kongresa, reformiraju ili odobre dalje provođenje programa Agencije za nacionalnu sigurnost na osnovu kojeg je Agencija ovlaštena da prati i pohranjuje podatke o tefonskim razgovorima Amerikanca u svhu efikasnije borbe protiv terorizma. Taj program ističe krajem ovog mjeseca. Federalni apelacioni sud stao je na stanovište da je to neselektivno prikupljanje i arhiviranje telefonskih kontakata nezakonito, ali nije donio odluku o prestanku programa, pokrenutog u okviru američkih protiv-terorističkih aktivnosti nakon 11. septembra 2001. godine i najtežih napada terorista izvedenih na američkom tlu.

I prije prošlonedjeljne sudske odluke, mnogi članovi Kongresa zalagali su se za reformu programa praćenja domaćih telefonskih razgovora. Među njima i senator Patrick Leahy, Demokrata:

"Vjerujem da moramo štititi nacionalnu sigurnost, ali isto tako moramo štititi i naše građanske slobode koje našu zemlju čine jedinstvenom."

Postojanje programa praćenja i arhiviranja telefonskih razgovora otkrio je bivši analičičar Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden. Uslijedila je dugotrajna bura i veliko nezadovoljstvo Amerikanaca, a prošle godine predsjednik Barack Obama je obećao, kako je rekao, novi pristup:

"Sjedinjene države ne špijuniraju obične ljude, građane koji svojim ponašanjem ne prijete našoj nacionalnoj sigurnosti. Uvažićemo njihovu zabrinutost o narušavanju privatnosti procedurama koje provodimo."

Odmah po saopštavanju stanovišta Federalnog apelacionog suda više Republikanaca, članova Kongresa, reagiralo je braneći program i ističući da su pohranjivani samo podaci o telefonskim kontaktima, ali ne sadržaj razgovora. Lider republikanske većine u senatu Mitch McConnell je jedan od tih:

"Agencija za nacionalnu sigurnost može otkriti veze poznatih terorista iz prekomorskih zemalja sa potencijalnim teroristima koji se nalaze u Sjedinjenim državama. Oni koji kritiziraju program žele da odustanemo od toga ili da uveliko otežaju dalje korištenje programa."

Okončanje tog programa je nezamislivo tvrdi predsjedavajući senatskog Obrora za obavještajne aktivnosti Richard Burr, takođe senator Republikanac:

"I dalje ćemo održavati sugurnost naše zemlje. Nećemo dozvoliti korake natrag, u stanje koje bi omogućilo još jedan 11. septembar."

Mnogi Republikanci program praćenja i arhiviranja podataka o unutranjim telefonskim razgovorima vide kao ugrožavanje privatnosti. Senator Rand Paul, Republikanac ističe:

"Kažem da arhiviranje podataka o telefonskim kontaktima građana koji poštuju zakone nije posao Agencije za nacionalnu sigurnost."

Raprave koje se vode o programu pokazuju i potvrđuju opredjeljnost Sjedinjenih država ka otvorenosti i transparentnosti, istakao je predsjednik Obama i posebno naglasio:

"Niko ne očekuje da će Kina imati otvorenu raspravu o kineskim programima nadzora, ili da će ruska vlada poštovati zabrinutost Rusa za njihovu privatnost. Mi smo ti koji imamo poptpuno drugačije standarde jer smo najsnažniji zagovornici poštovanja osobne privatnosti i ljudskog dostojanstva."

Mnogi očekuju da će Vrhovni sud Sjedinjenih država donijeti definitivnu odluku o ustavnosti ili neustavnosti programa o prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima. U međuvremenu odlukama Kongresa može biti produženo trajanje ili reforma tog programa. Senatori i zastupnici iz obje stranke slažu se u ocjeni da je to pitanje od velikog značaja i za nacionalnu sigurnost i za građanske slobode Amerikanaca.

SAD: Reforma ili status quo
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

XS
SM
MD
LG