Linkovi

Očekuje se da će novi američki Kongres revidirati pomoć inozemstvu i neke međunarodne programe


Očekuje se da će novi američki Kongres revidirati pomoć inozemstvu i neke međunarodne programe
Očekuje se da će novi američki Kongres revidirati pomoć inozemstvu i neke međunarodne programe

Budući čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, Eric Cantor zalaže se za smanjenje pomoći svim stranim zemljama osim Izraela

Republikanska stranka preuzet će kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa što predstavlja izazov za administraciju predsjednika Obame glede niza vanjskopolitičkih pitanja. .

Brett Schaefer, stručnjak Zaklade Heritage predviđa da će republikanci podržati smanjenje diskrecijske potrošnje odnosno izdvajanja novca za programe koji nisu obvezni već ih Kongres utvrđuje svake godine. Shaefer kaže da će se ti rezovi odraziti na proračune više organizacija i institucija poput Ujedinjenih naroda i američkog Državnog tajništva. "Govori se o smanjenu vladine potrošnje na razinu iz 2008. godine. To pretpostavlja trenutno smanjenje na svim stranama, ali ja očekujem konzervativniji Zastupnički dom da temeljito prouči financiranje naše pomoći inozemstvu, te međunarodnih programa općenito. Republikanci su tradicionalno skeptičniji i kritičniji po pitanju tih programa nego demokrati".

Moguće rezove može odrediti Pododbor Zastupničkog doma koji određuje proračun Državnog tajništva, Američke agencije za međunarodni razvitak, te programe koji uključuju međunarodnu pomoć i humanitarne aktivnosti. Predsjedničko mjesto u tom odboru trebala bi dobiti kongresnica Kay Granger iz Teksasa. Za nju neki američki mediji kažu da je snažan pristaša izglasavanja amandmana o uravnoteženom državom proračunu te da je kritična prema davanju pomoći onim državama koje ne čine dovoljno na suzbijanju korupcije.

Budući čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, Eric Cantor, založio se pak za smanjenje pomoći svim stranim zemljama osim Izraela. Američki konzervativci tradicionalno su protiv značajnih smanjenja izdvajanja za obranu premda bi ih pritisak Pokreta čajanke, koji se zalaže za proračunske rezove, mogao navesti da preispitaju takav svoj stav.

Direktor za strane studije pri washingtonskom Institutu Cato, Christopher Perble, objašnjava stajalište onih koji smatraju da niti jedan aspekt državnog proračuna, uključujući obranu, ne bi trebao biti izuzet od rezova. "Mnogi konzervativci vjeruju da je obrana temeljna funkcija vlade te da bi stoga moguće uštede valjalo tražiti negdje drugdje. Međutim, mnogi istinski fiskalni konzervativci razumiju da kad imate ministarstvo koje je naglo i brzo raslo posljednjih 12 dio 15 godina onda tu svakako ima mogućnosti za rezove. Stoga su neki voljni preispitati moguća rezanja unutar Pentagona".

Nova republikanska većina vjerojatno će iskoristiti svoje pravo nadgledanja rada vlade i uporabiti ga za preispitivanje vladine politike. J. Peter Pham iz Nacionalnog Odbor za američku vanjsku politiku stručnjak je za američku podršku projektima obnove. Pham ističe kako će republikanski kongresnik Ed Royce iz Kalifornije najvjerojatnije postati čelnik Pododbora Zastupničkog doma za terorizam, sprečavanje proliferacije, te trgovinu. "U zapisnicima sa sjednica stoji kako su gospodin Royce i kongresnica iz Teksasa Kay Granger izrazili svoje sumnje oko sporazuma američke administracije sa Senegalom vrijednog 540 milijuna dolara. U to vrijeme predsjednik Senegala naručio je iz Sjeverne Koreje brončani kip vrijedan između 25 milijuna i 75 milijuna dolara, a svog je sina postavio na čelo ministarstva koje nadgleda međunarodnu suradnju, prijevoz, zračni promet, regionalno planiranje i energiju".

Pham dodaje da, izuzev nekih pitanja poput ratova u Iraku i Afganistanu, američku vanjsku politiku uglavnom karakterizira dvostranačka suradnja te on očekuje da će se taj trend u Kongresu nastaviti uz pojačanu kontrolu republikanske većine u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG