Linkovi

SAD: U Kongresu bez spremnosti na kompromis


SAD: U Kongresu bez spremnosti na kompromis
SAD: U Kongresu bez spremnosti na kompromis

Unatoč svemu senatori i kongresmeni iz obje stranke ne propuštaju govoriti o američkom budžetskom deficitu i nacionalnom dugu. Međutim, jedinstven, dvostranački usaglašen pristup tom vrućem problemu je nešto što im do sada i za sada ne uspijeva.

Kada sutra naveče predsjednik Barack Obama u Kongresu, u tradicionalnom godišnjem obraćanju američkih predsjednika, bude govorio o stanju nacije i svojim pogledima na Sjedinjene Države u ovoj godini jedan od izazova koji će stajati pred njim je saglasnost dvostranačka saglasnost o rješavanju finansijskog stanja nacije. U politički podijeljenom Kongresu cijelu proteklu godinu nije postignuta saglasnost o rješavanju američkog budžetskog deficita od hiljadu milijardi dolara i nacionalnog duga teškog 15 hiljada milijardi dolara.

Za svo to vrijeme, uz nepovoljna ekonomska kretanja, mnogi Amerikanci bili su i jesu dodatno obeshrabreni političkom paralizom u Washingtonu:

„U Kongresu nema saglasnosti, rade jedni protiv drugih. To je žalosno....“

„Ništa nisu postigli, samo raspravljaju...“ – kažu slučajno zaustavljeni i upitani Amerikanac, radnik, i Amerikanka penzionerka.

Blokada u Kongresu kao da je neminosvnost - Republikanci su u većini u Zastupničkom domu, Demokrati kontroliraju Senat.

Vjerojatno najveća žrtva te blokade je finansijsko zdravlje Sjedinjenih Država i njen ugled u svijetu. Na ivici mogućnosti podmirivanja finasijskih obaveza trajale su beskonačne rasprave o smanjenju bužetskog deficita i nacionalnog duga.

SAD: U Kongresu bez spremnosti na kompromis
SAD: U Kongresu bez spremnosti na kompromis

Republikanci su tražili duboka kresanja u državnom budžetu:

„Odobravanje većeg budžeta federalnoj vladi je kao davanje kokaina teškom ovisniku o kokainu....“ – optuživao je John Boehner, Republikanac.

Demokrati su ukazivali na neprihvatljivost prijedloga Republikanaca:

„Ni jedan cent ne žele uzeti od najbogatijih, a spremni su kresati fondove za obrazovanje najsiromašnije djece....“ – uzvraćala je Nancy Pelosi, Demokrata.

Predsjednik Obama i Demokrati zagovarali su uštede od 4 hiljade milijardi u narednih deset godina. Bijela kuća i Kongres nekako su se složili o upola manjem iznosu. Tokom tih rasprava desilo se gotovo nezamislivo - visoka ocjena kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država je smanjena.

„Zbog političke blokade zaključili smo da nema mogućnosti za postizanje uspješnih rješenja finansijskih dubioza“ – isticao je John Chambers, predstavnik Odbora za ocjenu kreditnog rejtinga Standard&Poors’a.

„Odsustvo spremnosti na kompromis jedan je od glavnih razloga za teškoće da se u Kongresu postigne bilo kakav dogovor“ – naglašavao je i predsjednik Obama.

„Najveća prijetnja našoj ekonomiji nije nestabilnost u Evropi, ili kineska monetarna politika. To je međustranačka paraliza i politički kukavičluk koji vlada u Washingtonu“ – ocjena je gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga.

Unatoč svemu, prije svega brojnim kritikama, senatori i kongresmeni iz obje stranke ne propuštaju govoriti o američkom budžetskom deficitu i nacionalnom dugu. Međutim, jedinstven, dvostranački usaglašen pristup tom vrućem problemu je nešto što im do sada i za sada ne uspijeva.

XS
SM
MD
LG