Linkovi

Clinton: Glasajte i ponovo izaberite Baracka Obamu


Bivši predsjednik Bil Klinton u obraćanju nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Šarlotu
Bivši predsjednik Bil Klinton u obraćanju nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Šarlotu

Rijetko ko od čelnika demokratske stranke na takav način probudi emocije i motiviše bazu, kao što to zna da uradi 42. predsjednik SAD, Bil Klinton.

“Dopada mi se argumentacija za reizbor predsjednika Obame – naslijedio je ozbiljno narušenu ekonomiju, spasio je od propadanja i započeo dug proces ekonomskog oporavka – položio je temelj modernije, bolje izbalansirane ekonomije koja će otvoriti milione radnih mjesta, pokrenuti nova preduzeća i donijeti zaradu inovatorima”.

Prema ovonedjeljnom istraživanju Galupa, čak 69 odsto Amefrikanaca o Klintonu ima pozitivno mišljenje jer njegov predsjednički mandat poistovjećuje sa ekonomskim procvatom i prosperitetom srednje klase.

“Morate odlučiti kakvu državu želite”, kazao je Klinton “ako želite državu u kojoj ste prepušteni sebi, a pobjednik dobija sve – podržite republikance. Ako ste za državu u kojoj ćemo zajedno dijeliti prosperitet odgovornost - glasajte za Baraka Obamu i Džoa Bajdena".

U podužem govoru u kome je, tačku po tačku, napao svaki od argumenata iznesenih na konvenciji Republikanske stranke u Tampi - Klinton je od sunarodnika zatražio da Baraka Obamu zadrže nafunkciji i u naredne četiri godine, ističući kako nijedan predsjednik, ni on niti bilo kod od njegovih pethodnika - nije mogao za samo četiri godine popraviti štetu koju je pričinila prethodna administracija.

"Ako obnovite ugovor sa predsjednikom, osjetićete (boljitak)", kazao je Klinton i dodao: "Jesmo li danas tamo gdje bi željeli da smo? Nismo. Je li predsjednik zadovoljan? Naravno da nije. ALi da li nam je bolje nego prije čeitir godine? Naravno da jeste", kazao je Klinton direktno odgovarajući na napad republikanskog potpredsjedničkog kandidata Pola Rajana od prije sedam dana.

Klinton je takođe govorio o neophodnosti saradnje demokrata i republikanaca u interesu države, rekavši da je predsjednik je dokazao privrženost konstruktivnoj saradnji dajući ključna mjesta u administraciji republikancima, potpredsjedničku i funkciju držđavnog sekretara najvećim rivalima na stranačkim predsjedničkim izborima.


Predsjednik Barack Obama pridružio se predsjedniku Billu Clintonu na bini nakon govora na konvenciji Demokrata
Predsjednik Barack Obama pridružio se predsjedniku Billu Clintonu na bini nakon govora na konvenciji Demokrata

Predsjednik Obama je bio u sali i nakon govora pridružio se Bilu Klintonu na bini. Ispraćeni su burnim ovacijama. Proteklih dana mediji su veliku pažnju posvetili njihovim odnosima, koji su od 2008. do danas prošli trnovit put od političkog suparništva do savezništva.

O važnosti koju Obamina kampanja danas pridaje Klintonovom imidžu najbolje govori to da je nastupio u terminu koji je obično na stranačkim konvencijama rezervisan za potpredsjedničkog kandidata,

Džo Bajden i predsjednik Obama govoriće na konvenciji večeras (četvrtak) – ne na stadionu Panthersa, pred oko 65,000 ljudi, kako je prvobitno bilo planirano - već u Tajm Vorner Areni, koja je bila domaćin Konvencije od samog početka.

Obamina kandidatura – jednoglasno

Predsjednik Klinton je na početku svog govora i službeno nominovao Baraka Obamu kao jedinog kandidata stranke za predsjednika države.

"Ovdje smo da nominujemo predjsednika, a ja imam jednog u vidu...Želim da Barak Obama bude predsjednik SAD i s ponosom ga predlažem na tu funkciju", kazao je Klinton.

Poslije Klintonovog govora, uslijedilo je izjašnjavanje predstavnika 56 delegacija.


Pitanje Jerusalima i "Bog" opet u tekstu Platforme

Prije nego su govornici počeli da se redaju za govornicom u Tajm Vorner Areni, od delegata je zatraženo da poprave tekst platforme koji se odnosio na Izrael. Uz glasno negodovanje jednog broja delegata, originalna verzija dokumenta koja nije Jerusalim nazivala glavnim gradom Izraela popravljena je na zadovoljstvo jevrejske zajednice. Istovremeno je u tekst platfore ponovo uvrštena i riječ “Bog”.

U intervjuu za TV mrežu Fox koji je snimljen uoči amandmana na Demokratsku platformu, Republikanski kandidat kritikovao je stranku rekavši kako je to još jedan primjer izdaje izraelskih intresa.
XS
SM
MD
LG