Linkovi

Bill Clinton nagradjen za izuzetno liderstvo u svijetu


Nagrada je urucena i zbog posebnog angazmana na pomoci BiH
Nagrada je urucena i zbog posebnog angazmana na pomoci BiH

Bivšem američkom predsjedniku posebno odata čast za pomoć BiH 1995

Atlantsko vijeće Sjedinjenih država jeu srijedu uvečer odalo specijalno priznanje Billu Clintonu, 42-om predsjedniku Sjedinjenih država za njegovo istaknuto međunarodno liderstvo. Među brojnim postignućima u svoja dva mandata,istaknuto je da je gospodin Bill Clinton pomogao okončanju sukoba na Balkanu, što je dovelo do perioda stabilnosti i reformi u najvećem dijelu tog regiona. Prihvatajući priznanje, gospodin Clinton je rekao da njegovi napori ka zaustavljanju etničkog čišćenja na Balkanu 90-tih godina nisu naišli na odobravanja u zemlji, niti su ih lako prihvatili američki saveznici u NATO savezu.On je potom dodao:


O sukobu u BiH se mnogo izvještavalo i ja sam pokušavao da dobijem međunarodnu podršku kako bi se uključili i zaustavili rat. Do tada je već 250 hiljada ljudi bilo ubijeno, a 2 i po miliona su bili izbjeglice i raseljeni. Masakr u Srebrenici je konačno doveo do podrške koja nam je bila potrebna od naših NATO saveznika, rekao je Bill Clinton.

On je dodao da se, i nakon srebreničkog masakra 1995 u kojem je ubijeno 8 hiljada muškaraca i dječaka, većina Amerikanaca još uvijek protivila vojnoj akciji NATO-a u Bosni. Isto je važilo i za NATO-vu intervenciju na Kosovu, kojom su Miloševićeve snage istjerane sa Kosova i kojom je zaustavljeno masovno raseljavanje većinskog albanskog stanovništva. Bill Clinton je naglasio da velike svjetske sile nose odgovornost da predvode svijet u rješavanju kriza koje se, ako se ne riješe, mogu pretvoriti u još veće katastrofe. Nakon što je napustio Bijelu kuću, Bill Clinton je osnovao fondaciju koja dobija međunarodnu podršku sa ciljem smanjenja siromaštva, bolesti i nepismenosti širom svijeta, i koja se fokusira i na rasno, etničko i vjersko pomirenje.

XS
SM
MD
LG