Linkovi

Klima i ekonomija: Ravnoteža između ekonomskog rasta i manje zagađene okoline može biti postignuta


SAD i 20 evropskih zemalja, krupnih zagađivača atmosfere, od 2000. godine uspijevaju svake godine smanjivati ispuštanje plinova i istovremeno ostvarivati ekonomski rast.

Sjedinjene Američke Države i Kina, najveći zagađivači atmosfere, i više od 150 drugih država prihvatile su sporazum o sprečavanju negativnih klimatskih promjena dogovoren na pregovorima u Parizu prošlog decembra. Tim sporazumom sve zemlje se obezuju na značajno smanjivanje ispuštanja štetnih plinova i zagađivača u zemljinu atmosferu. Odgovarajući plan i program Sjedinjenih Država je, da tako kažemo, na čekanju i njegovo usvajanje i primjena suočavaju se sa mnogim izazovima zbog ocjena da će ozbiljno ugroziti dalji ekonomski rast.

S druge strane, neke od američkih saveznih država i velikih kompanija poduzimaju određene korake na smanjivanju aero-zagađivanja bez negativnih ekonomskih posljedica. Maryland je jedna od tih država. Pozitivni efekti ukupno su veći od pojedinačnih otežavajućih okolnosti.

U tvornici Marlin Steel u Baltimoru proizvode se dijelovi za farmaceutske i automobilske kompanije. I u cijeni tih dijelova i u radu kompletne tvornice najveći udio je trošak za struju. Svaka ušteda je dobro došla, kaže Drew Greenblatt, vlasnik tvornice, i dodaje:

"Jedan od koraka je da sve klasične sijalice zamijenimo suvremenim. Jesu skuplje, ali dugoročno su znatno isplatljivije. Konstantno pokušavamo naći način da smanjimo trošak za energiju."

Obaveze na smanjivanju ispuštanja plinova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte na kojima insistira administracija predsjednika Baracka Obame mogu biti otežavajuća okolnost za smanjivanje troškova proizvodnje jer reduciranje ispuštanja tih plinova znači skuplju struju, unatoč podsticajima i olakšicama.

"Za nas to je razlika između otvaranja i zatvaranja više radnih mjesta godišnje, što znači da ćemo imati manje zaposlenih i tvornici“ – ističe Drew Greenblatt.

Savezna država Maryland je jedna od onih koje partcipiraju u programu dodatnog oporezivanja termo-elektrana za ispuštanje uglendioksida u atmosferu. Unatoč tome i u Marylandu, i u drugih 9 saveznih država koje participiraju u tom programu ekonomski rast je veći od američkog prosjeka. Drugim riječima, negativni efekti smanjivanja emisija zagađivača po ekonomski rast se ne osjećaju.

Dešava se i nešto savim suprotno - novcem od dodatnog poreza na ispuštanje uglendioksida podstiču se male firme na naoko male, ali djelotvorne korake. Jedan od primjera je firma Elysian Energy čija je specijalnost zatvaranje pukotina na kućnim dimnjacima. Sredstvima od dodatnih poreza koje plaćaju termo-elektrane finasirana je dodatna obuka za Joela Allena. I nakon što je počeo raditi za Elysian Energy zarađuje, kako kaže, dvostruko više:

"Radio sam za minimalnu satnicu, a sada zarađujem više od 40 hiljada dolara godišnje. To je zaista dobro za nekoga mojih godina. Ja imam samo 22 godine."

Sjedinjene Države i 20 drugih evropskih zemalja, krupnih zagađivača atmosfere, od 2000. godine uspijevaju, prema analizama Instituta za svjetske izvore, iz godine u godinu smanjivati ispuštanje plinova i istovremeno ostvarivati ekonomski rast. Nate Aden, analitičar tog instituta, kaže:

"To pokazuje i dokazuje da to nije "da" ili "ne." Naravno, ne može se reći da je to lako, jednostavno. Zaključak je, međutim, jasan.... to se dešava."

Ekonomski rast i smanjivanje i sprečavanje negativnoh klimatskih promjena su vrlo delikatan proces. Brojni su primjeri da ravnoteža, potrebna za zdraviju, manje zagađenu okolinu, može biti postignuta.

Klima i ekonomija: Ravnoteža između ekonomskog rasta i manje zagađene okoline može biti postignuta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG