Linkovi

Hoće li u Cancunu biti postignuto više nago u Copenhagenu?


Hoće li u Cancunu biti postignuto više nago u Copenhagenu?
Hoće li u Cancunu biti postignuto više nago u Copenhagenu?

Zaštita okoline postaje sve aktuelnija tema ne samo medju ekolozima i entuzijastima prirode, nego i medju vladama i brojnim medjunarodnim organizacijama. Ekolozi, koji su ostali razočarani rezultatima prošlogodišnje Konferencije o globalnim klimatskim promjenama održane u Copenhagenu u organizaciji Ujedinjenih naroda, sada očekuju da predstavnici vlada zemalja učesnica na predstojećoj konferenciji u Cancunu u Mexicu koja će trajati od 29 novembra do 10 decembra učine više na kontroli globalnog zagrijavanja.

Pretjerana sječa šuma najviše doprinosi globalnom zagrijavanju, smatraju naučnici
Pretjerana sječa šuma najviše doprinosi globalnom zagrijavanju, smatraju naučnici

Prošle godine na Konferenciji o klimatskim promjenama u Copenhagenu postignuta je suglasnost o nekim pitanjima, ali ne i medjunarodni sporazum koji bi zemlje obavezao da ograniče ispuštanje stakleničkih gasova.

Mnoge zemlje su se složile da treba ograničiti zagadjenje, ali i dalje nerado primjenjuju potrebne mjere koje bi, kako tvrde, mogle ugroziti njihov ekonomski rast.

Ta strahovanja, a ne proces pokrenut od strane UN-a, spriječila su postizanje sporazuma u Copenhagenu, kaže David Turnbull, direktor Medjunarodne mreže za kontrolu klime:

"Sporazum nije izostao zbog neuspjeha UN-a, ili sistema koncenzusa, nego zbog politike u nekim zemljama koja nije pogodna za postizanje takvog sporazuma."

David Turnbull
David Turnbull

Turnbull kaže da se učesnici na konferenciji u Cancunu trebaju koncentrisati na pomoć siromašnim zemljama da smanje ispuštanje stakleničkih gasova bez ugrožavanja razvoja tih zemalja:

"Mi želimo da oni krenu sa planom smanjivanja ili potpunog eliminisanja ispuštanja ugljičnih gasova. To su planovi koji omogućavaju razvoj, a vode računa o zaštiti okoline."

Jedno od područja u kojem zemlje mogu postići napredak u Cancunu je sječa šuma koja, kako naučnici smatraju, najviše doprinosi globalnom zagrijavanju.

Naučnici su, takodjer, zabrinuti povećanim ispuštanjem stakleničkih gasova iz fabrika, termoelektrana i vozila u Kini, Indiji i drugim zemljama koje se ubrzano razvijaju.

Kina za sada ispušta najveću količinu ugljičnih i drugih stakleničkih gasova, ali je lani obećala poduzeti akciju na smanjivanju.

Neal Lane
Neal Lane

Neal Lane iz Instituta Baker za javnu politiku na Univerzitetu Rice smatra da je učešće Kine ključno u svjetskoj akciji na ublažavanju klimatskih promjena:

"Mislim da je najveći izazov privoliti Kinu da ispuni ono što je obećala u Copenhagenu, i naravno da Amerika, odnosno Obamina administracija uradi ono sa čim se složila."

Ali bez obavezujućeg sporazuma, nepostoji mehanizam kojim se može ustanoviti da li neka zemlja poduzima efikasne akcije i nema posljedica, ako to ne radi.

Lane je bio savjetnik predsjednika Billa Clintona. On se nada da će u Cacncunu postići veću transparentnost:

"Očekujem veći napredak u transparentnosti jer povjerenje je ovdje zaista jako bitno. Često se zemlje ne mogu dogovoriti o nečemu što svi žele jer jedni drugima ne vjeruju."

Lane kaže da, takodjer, očekuje da učesnici u Cancunu postignu veći napredak u prilagodjavanju fondova bogatih zemalja za pomoć siromašnim državama koje će vjerovatno osjetiti posljedice klimatskih promjena u narednim decenijama.

Lane kaže da prije nekoliko godina nije vjerovao kolike te promjene mogu biti, ali ga je nauka uvjerila koliko mogu biti opasne:

"Kada sam razgovarao sa naučnicima koji prate klimu, koji mjere promjene temperature, rast morskog nivoa i predvidjaju klimatske promjene oni su bili najviše zabrinuti. To su ljudi koji najbolje shvataju negativne posljedice klimatskih promjena, i to je privuklo moju pažnju."

Analitičar Lane kaže da se nada napretku u Cancunu, jer, kako reče, svijet od toga ovisi.

XS
SM
MD
LG