Linkovi

Let's Do It!


Jedno putovanje u drevni grad Inka Indijanaca – Machu Picchu – i otkriće tona i tona otpada ilegalno odloženog oko tog povijesnog, Inkama svetog mjesta, iz temelja je promijenilo život Oliviera Girona. Po povratku kući, u Washington, dao se na posao u svojem kraju – počeo je tragati za divljim, ilegalnim odlagalištima smeća i fotografirati ih i što je najvažnije – čistiti ih. Giron i njegovi dobrovoljci danas su dio svjetskog pokreta.

Bilo koje oku malo skriveno, povučeno mjesto može postati – smetlište.

U Fairfaxu, u saveznoj državi Virginia, mjestu nadomak Washingtona, Olivier Giron je organizirao volontersku ekipu za čišćenje ilegalnih odlagališta smeća.

Jennifer Bombardier, studentica na zadnjoj godini sveučilišta George Mason, priznaje da je iznenađena količinom otpada.

Putem Facebooka, Maureen Jaouen, koja stažira kod jedne organizacije za zaštitu okoliša, regrutirala je nove stažiste. “Posao u zajednici, na zaštiti okoliša, nešto je što čovjeka ispunjava i nadahnjuje, jer toliko je toga što sami možemo učiniti.”

Aktivist za zaštitu okoliša Philip Latasa izražava zadovoljstvo svojim sudjelovanjem u tim naporima, ali i bijes na one koji neodgovorno i posvuda odlažu svoju smeće.

“Neodgovorno, lakomisleno, sebično. Ostavljaju svoje probleme drugima, da se oni nose s njima.”

Latasa izražava i nadu da će akcija čišćenja podići svijest u zajednici o problemu ilegalno odloženog otpada.

“Nadamo se i da ćemo obrazovati neke od vlasnika privatnog zemljišta koji bi mogli barem donekle spriječiti odlaganje smeća podizanjem ograda ili živica i na taj način onemogućiti pristup, odnosno prolaz preko njihovog posjeda do pošumljenih, skrovitih dijelova i da će postaviti znakove zabrane odlaganja otpada.”

Otpad koji skuplja sa svojom ekipom dobrovoljaca Olivier Giron koristi u izradi umjetničkih radova koje onda postavlja na očišćena mjesta, za sve one kojima bi opet mogla na pamet pasti ideja da svoje smeće odlažu na istim mjestima.

“To je oblik dijaloga,” kaže Giron, “koji ja započinjem s njima u nadi da će svoje smeće vidjeti na jedan drugi način, da na njega gledaju iz jednog drugog ugla – ne samo kao stvari kojih se oni žele riješiti.”

Mnogi to već i čine i dio su svjetskog pokreta koji je počeo u Estoniji, 2008. godine. Za pet sati rada, 50.000 dobrovoljaca očistilo je tada cijelu zemlju.

“Pokret se,” kaže Giron, “proširio na 85 zemalja. Trenutačno je u toku kampanja čišćenja pod nazivom World Clean Up 2012. U Sjedinjenim Državama, u San Franciscu, postoji ekipa s kojom sam u kontaktu, surađujem s njima, a postoji i jedna u New Yorku. Ja sam pokrenuo akciju u Virginiji.”

Dan Diez, koji je osnovao svoju ekipu za čišćenje na Filipinima, upoznao je Oliviera Girona preko Facebooka i došao je Virginiju da pomogne Gironu. “Ne želim biti samo obični turist kad putujem. Želim upoznati zajednicu, biti u njoj angažiran, učiti o kulturi, sklapati prijateljstva.”

A što više prijatelja, dodaje Olivier Giron, to veća šansa da će se vijest pronositi dalje, da će svijet, zahvaljujući pokretu, biti čišći, da će otpad biti odlagan tamo gdje mu je mjesto.

XS
SM
MD
LG