Linkovi

BH GAS traži rast cijene plina za više od 30 posto


FILE - A worker checks valves on the Yapracik gas pipeline on the outskirts of Ankara, Turkey, Jan. 9, 2009.
FILE - A worker checks valves on the Yapracik gas pipeline on the outskirts of Ankara, Turkey, Jan. 9, 2009.

Cijene plina u Bosni i Hercegovini ove godine će se morati povećati za 31,3 posto, odluka je Uprave BH-Gasa. Čeka se da li će Vlada odobriti zahtjev.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kaže da će do korekcije cijena morati doći jer postaje nemoguće poslovati sa dosadašnjom cijenom.

Naime, riječ je o povećanju veleprodajne cijene plinaprema distributivnim kompanijama.

"Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100 posto. BH-Gas je od 2017. godine, a u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše", saopćeno je iz BH-Gasa.

Kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene plina, koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose otprilike 80.000 KM (40 tiuća eura)organi kompanije su odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene plinaprema resornom Ministarstvu.

Iz BH-Gasa navode kako je veleprodajna cijena plina u Republici Srpskoj u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM/1000 Sm3, što čini povećanje od više od 50 posto.

XS
SM
MD
LG