Linkovi

Kina: Raste trgovina ljudima


Kina: Raste trgovina ljudima
Kina: Raste trgovina ljudima

I pored toga što određeni broj kriminalaca, otmičara i trgovaca ljudima biva uhvaćen i oštro kažnjavan, tražnja za djevojčicama, dječacima i djevojkama u Kini raste. Shodno tome i problem trgovine ljudima će, kako se očekuje, na kineskom tlu i susjednim zemljama rasti.

Prema informacijama organizacija za zaštitu ljudskih prava veliki broj djece, mladih djevojaka i žena u Kini i okolnim zemljama biva kupljen i prodat unutar kineskih granica. Sudbina otetih uglavnom je izvjesna ...... To su nove žrtve prisilnog, ropskog rada ili seksulane eksploatacije. U manjem broju slučajeva motiv otmica djevojčica je brak, a dječaka nastojanje da se očuva porodična ime. U svakom slučaju, mnogobrojne slike djevojčica i dječaka, u Kini nestalih bez traga, Kinezima su čest i vidljiv podsjetnik na kriminal koji traje. Brojčani podaci, makar i oni približni, su praktično nedostupni.

Chai Ling, osnivačica organizacije „All Girls Allowed,“ uz aktiviste drugih voloneterskih grupa nastoji pomoći porodicama otete djece. Gospođa Ling sa žalošću konstatuje:

Chai Ling
Chai Ling

„Bordeli kupuju žene, djevojke i djevojčice kao seksualno roblje. To je veliko ilegalno tržište. Osim toga, mnoge porodice kupuju djevojčice da bi bile sigurne da će njihovi sinovi imati supruge.“

Shodno kineskoj tradiciji, dječak, mladić, muškarac je mnogo cjenjeniji. Od njega se očekuje da brine o roditeljima, da nastavi prorodično ime. Gospođa Ling ističe:

„U mnogim porodicama problem neželjnog ženskog djeteta rješavaju abortusom ili prodajom bebe. S druge strane, u Kini je sada skoro oko 40 miliona više mladića. I to je takođe veliki problem za Kinu.“

Kineska politika jedna porodica-jedno dijete doprinijela je nesrazmjernom odnosu među polovima. Osim što djevojčice bivaju kupovane zarad udaje, otimaju se i dječaci koji bivaju prodavani u porodice koje nemaju muškog potomka, kako bi kupljenim, i u novoj porodici odgajanim dječakom, bilo nastavljeno porodično ime i tradicija te porodice.

Andrea Bertone, direktorica jedne od organizacija za brobu protiv trgovine ljudima kaže da polna neravnoteža u Kini pogađa i susjedne zemlje:

Andrea bertone
Andrea bertone

„Veliki broj žena i mladih djevojaka u Kinu se dovodi iz Vijetnama, Laosa, Sjeverne Koreje..... One se u pravilu odvode i prodaju u ruralne, seoske porodice i tamo bivaju prisiljene na brak. Prevacivanjem žena i djevojaka iz susjednih zemalja u Kinu bave se male grupe kriminalaca koji znaju kako, kada i gdje preći granicu, koji znaju koga podmititi.“

Trgovinom ljudima unutar Kine bave se i male grupe i velike, dobro organizirane mreže kriminalaca. I pored toga što određeni broj tih kriminalaca biva uhvaćen i oštro kažnjavan, tražnja za djevojčicama, dječacima i djevojkama u Kini raste. Shodno tome i problem trgovine ljudima će, kako se očekuje, na kineskom tlu i susjednim zemljama rasti.

XS
SM
MD
LG