Linkovi

Kineske 'podzemne' crkve sučeljene sa sve većim progonom


Kineski kršćani uhićeni na Uskrs u Pekingu
Kineski kršćani uhićeni na Uskrs u Pekingu

Iako kineski Ustav dopušta slobodu vjeroispovijesti u crkvama koje je odobrila država, aktivisti za vjerska prava kažu da se pojačava vladin progon tzv. "podzemnih" ili "kućnih" crkava

Organizacije za vjerska prava u Sjedinjenim Državama kažu da odluka kineskih vlasti da na Uskrs pritvore skoro 40 pripadnika jedne kršćanske evangeličke crkve, koja nema dozvolu rada, ukazuje na bitku za slobodu vjere koja se vodi u Kini.

Iako kineski Ustav dopušta slobodu vjeroispovijesti u crkvama koje je odobrila država, aktivisti za vjerska prava kažu da se pojačava vladin progon tzv. "podzemnih" ili "kućnih" crkava, poput crkve Shouwang u Pekingu u kojoj je došlo do uhićenja vjernika.

Mark Shan glasnogovornik je ChinaAida, organizacije koja prati slučajeve vjerskog progona u Kini. "U posljednjih pet godina stupanj progona se povećava - iz perspektive toga koliko je crkava uključeno u progon, koliko je kršćana uhićeno, osuđenu ili zlostavljano. Tako da je to postalo nacionalni fenomen – uobičajeni fenomen. Svake je godine tako".

Pripadnici crkve Shouwang kažu da je više od 500 članova njihove kongregacije stavljeno u kućni pritvor. Međutim, nije jasno hoće li protiv nekih od uhićenih ili onih koji se nalaze u kućnom pritvoru biti podignute i formalne optužnice. Mark Shan kaže da ta kampanja nije ograničena samo na Peking. "U pokrajinama Henan, Shandong, čak i Xinjiang i Unutarnja Mongolija, progon nije nikad prestao i puno je ozbiljniji negoli prošle godine".

Prema službenim kineskim statistikama oko 15 milijuna protestanata i 5 milijuna katolika moli se u registriranim crkvama. Stručnjaci procjenjuju da oko 50 milijuna drugih obavlja vjerske obredu u tzv. "podzemnim" ili "kućnim" crkvama, poput crkve Shouwang, koje se odbijaju podvrgnuti vladinoj regulaciji.

Joseph Kung iz Zaklade kardinal Kung, organizacije koja motri tretman rimo-katolika u Kini, kaže da iako kinesko gospodarstvo cvate, ti pomaci su učinili vrlo malo da se uspori progon katolika u zemlji. "Još ima ljudi u zatvorima i svećenika u zatvorima. Biskupi su još u zatvorima i mi ne znamo gdje su. Ne znamo čak ni to da l su još živi".

Kung, inače rođak pokojnog kardinala Ignatiusa Kunga Pin-Meija, misli na biskupa Suea Zhiminga i biskupa Shija Enxianga – dvojicu čelnika podzemne katoličke crkve koji su nestali prije više od 10 godina. Kung kaže da pripadnici podzemnih katoličkih crkava stalno održavaju diskretne vjerske obrede u domovima diljem Kine ili na otvorenom kako bi izbjegli otkrivanje od strane vlasti. "Policija ih još uvijek pronalazi i jednom kad ih pronađe, jednostavno bez ikakve obavijesti upadaju na takve obrede i odvode svećenika, odvode župljane i ponekad sa sobom odnose svete sakramente itd. Tako da ne postoji stvarna sloboda za podzemnu katoličku crkvu u Kini".

Do ove posljednje akcije protiv crkve Shouwang dolazi nakon niza pritvaranja disidenata, aktivista i zagovornika za ljudska prava. Kineske vlasti posebno su pojačale budnost posljednjih tjedana, nakon anonimnih poziva na internetu na prosvjede svake nedjelje.

Joseph Kung kaže da bi ovi online pozivi mogli učiniti vlasti nervoznima. "Ja vjerujem kako oni žele pokazati svoju neovisnost. Ali uistinu ne mogu nagađati što je u glavama komunista. Oni mogu činiti što ih je volja".

Marks Shan iz ChinaAida slaže se da bi online pozivi na prosvjede mogli imati određeni efekt. Ali uglavnom, kaže on, kineske vlasti su zabrinute zbog sve većeg utjecaja "kućnih"crkava. U listopadu prošle godine Treći kongres o svjetskoj evangelizaciji pozvao je više od 200 čelnika kineskih "kućnih" crkava da nazoče skupu ove organizacije u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici.

U prosincu kaže Shan kineske su vlasti pokrenule kampanju pod nazivom "Operacije odvraćanja" protiv kućnih crkava. Dodaje da je vlada u Pekingu malo popustila tijekom veljače kad je došlo do poziva na redovite prosvjede nedjeljom, ali da se sad ta kampanja intenzivira.

XS
SM
MD
LG