Linkovi

Kina povećava vojnu potrošnju za 12,7 posto


Prve fotografije navodnog kinskog tzv. nevidljivog lovca
Prve fotografije navodnog kinskog tzv. nevidljivog lovca

Kineski vojni proračun je tek petina američkog - Sjedinjene su Države prošli mjesec najavile da će u fiskalnoj godini 2012. vojni budžet biti 553 milijarde dolara

Kina će sljedeće godine na svoje oružane snage potrošiti 91 i pol milijardu dolara. Prošle je godine vojni proračun rastao za 7. 5 posto, sljedeće će rasti za 12,7. Ovakav trend brine susjede – Tajvan, Japan, Indiju kao i druge regije u Aziji. Glasnogovornik kineskog parlamenta Li Zhaoxing nastojao je umiriti taj strah.

On kaže da je Kina odlučna slijediti mirni razvoj te da je njezina vojna doktrina isključivo obrambena. Predstavnik kineskog parlamenta dodao je da njegova zemlja ima vrlo duge granice, na kopnu i moru, kao i najviše stanovnika od svih država svijeta – milijardu i 340 milijuna. Uzevši sve to u obzir – rekao je kineski dužnosnik – kinesko trošenje na vojsku razmjerno je malo kada se usporedi s drugim velikim zemljama. Li Zhaoxing je zaključio da povećanje vojnog proračuna ne predstavlja prijetnju drugim zemljama. Proračun je inače predstavljen javnosti neposredno pred zasjedanje Nacionalnog kongresa, kako se u Kini naziva zakonodavno tijelo.

Kineski vojni proračun je tek petina američkog. Sjedinjene su Države prošli mjesec najavile da će u fiskalnoj godini 2012. vojni budžet biti 553 milijarde dolara – što je za 4,2 posto više od prethodne fiskalne godine. Bez obzira na to, rast rashoda za vojsku u Kini uznemirio je mnoge u inozemstvu, uključujući i one u Americi. Kineska narodna armija – kako se službeno zovu kineske oružane snage – nedavno je predstavila svoj novi borbeni lovac. Njezina mornarice danas plovi sve dalje od kineskih obala, a u brodogradilištima se radi na prvim nosačima zrakoplova.

Mnogi vojni analitičari tvrde da se ravnoteža snaga u pacifičkoj regiji polako okreće u kinesku korist. Prošli tjedan, vlade japana, Filipina i Vijetnama prosvjedovale su zbog toga što su se kineski avioni i brodovi – kako se tvrdi – previše približili njihovom zračnom prostoru, odnosno teritorijalnim vodama.

Stručnjak za sigurnosnu problematiku, James Nolt, koji predaje na New York Institute of Technology - ustanovi koja djeluje u sklopu kineskog Sveučilišta Nanjing – očekuje da će se dodatni novac potrošiti na modernizaciju vojne opreme i naoružanja. Također, dio novca će otići na veće plaće za vojno osoblje koje posjeduje posebna, specijalistička znanja. "Te dvije stvari često se ignoriraju kada se analizira kineski vojni proračun – veće plaće i cijena modernizacije. Po mom mišljenju, zbog ovog rasta u proračunu kineska vojska neće biti moćnija. Ona mora više potrošiti da bi ostala na sadašnjoj razini kvalitete, u odnosu na vojske drugih zemalja".

Mnogi stručnjaci u regiji inače smatraju da je stvarni kineski vojni proračun znatno veći od ovog koji se pojavljuje u javnosti. Mnogi rashodi za vojsku – tvrde oni – skriveni su u proračunima drugih ministarstava i vladinih agencija. U odgovoru na kinesko trošenje, i njezini susjedi najavljuju veće izdatke za vojsku. Indija je prošli tjedan najavila da će svoj vojni proračun povećati za 12 posto a najavila je i kupovinu modernih zrakoplova i podmornica.

XS
SM
MD
LG