Linkovi

Kineski predsjednik dolazi u Washington na summit o nuklearnim pitanjima


Kineski predsjednik dolazi u Washington na summit o nuklearnim pitanjima
Kineski predsjednik dolazi u Washington na summit o nuklearnim pitanjima

Kina dolazi na summit u Washington. Američki zvaničnici su saopćili da se Peking složio da sa drugim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, i Njemačkom razgovara o mogućim sankcijama.

Zvanični Peking je potvrdio da će kineski predsjednik Hu Jintao učestvovati na samitu o nuklearnim pitanjima koji će se za manje od dvije sedmice održati u Washingtonu. Summit će se fokusirati na sigurnost arsenala nuklearnog naoružanja od prijetnji različitih terorističkih grupa. U isto vrijeme, ima naznaka da bi Kina mogla ublažiti protivljenje novim sankcijama protiv Irana oko njegovog nukleranog programa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da će predsjednik Hu Jintao učestvovati na summitu o nukelarnim pitanjima čiji je domaćin američki predsjednik Barack Obama 12 i 13 aprila.

Glasnogovornik kineskog ministarstva je novinarima rekao da Kina pojačava suradnju na suzbijanju prijetnji od nuklearnog terorizma.

Posljednjih mjeseci napetosti izmedju Kine i Sjedinjenih Država oko kineske valute, cenzuirisanja interneta, i američke prodaje oružja Taiwanu, su bile povećane, ali izgleda da popuštaju. Kina bi mogla odustati od svojih protivljenja novim sankcijama protiv Irana oko nuklearnog programa vlade u Teheranu.

Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti UN
Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti UN

Američki zvaničnici su u srijedu saopćili da se Peking složio da sa drugim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, i Njemačkom razgovara o mogućim sankcijama.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je izdalo saopćenje, ali je ono neodredjeno.

"Mi se protivimo tome da Iran ima nuklearno oružje. U isto vrijeme vjerujemo da, kao suverena zemlja, Iran ima pravo na mirnodobsko korištenje nuklearne energije", rekao je Qin Gang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Velike sile se plaše da Iran radi na izgradnji nuklearnog oružja. Teheran insistira na tome da njegov nuklearni program ima mirnodobske namjene.

Kina najmanje 10 procenata od ukupnog uvoza nafte dobavlja iz Irana, i protivila se novim sankcijama protiv vlade u Teheranu.

Joseph Chenge profesor na Gradskom Univerzitetu Hong Kong
Joseph Chenge profesor na Gradskom Univerzitetu Hong Kong

Joseph Chenge je profesor na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu:

"Sa jedne strane, Kina zasigurno želi da bude vidjena kao odgovorna svjetska sila. Ali, naravno, Kina ima i znatne interese za naftom u Iranu, odakle dolazi 10 procenata kineskog uveza nafte. I Kina, takodjer, želi da se pokaže kao ključni zagovornik interesa Islamskih zemalja, i trećeg svijeta u cijelini."

Jučer je iranski pregovarač o nuklearnim pitanjima Saeed Jalili bio u Pekingu zbog razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima. Kineski glasnogovornik nije saopćio detalje razgovora.

XS
SM
MD
LG