Linkovi

Kina postala drugo po veličini svjetsko tržište za filmove


Prihodi na kineskim kino kasama rastu 30% godišnje.

Kina je postala drugo po veličini svjetsko tržište za filmove, odmah nakon sjeverne Amerike. Prihodi na kineskim kino kasama rastu 30% godišnje. Zemlja također širi svoje zajedničke projekte sa drugim zemljama i mijenja način na kojeg Hollywood odrađuje posao.

U prošlogodišnjem filmu Red Dawn, strana vojska napada Sjedinjene države. Ali producenti su unijeli jednu izmjenu prije nego je film objavljen. Prvobitno je to bila priča o Amerikancima koji se bore protiv napadača koji su bili kineski vojnici. Sada, to su sjevernokoreanci. Taj dio scenarija je izmjenjen kako kineska publika, ili cenzori, ne bi bili uvrijeđeni.
Neki veliki akcioni filmovi su također vezani za Kinu. Novi nastavak Iron Man 3 je djelimično sniman u Kini, i scenarij su morali odobriti kineski zvaničnici. A kinesko tržište je utjecalo i na film o katastrofi 2012, kaže Stanley Rosen na univerzitetu u južnoj Kaliforniji, koji proučava kinesku filmsku industriju.

Čak i ako se ne snimaju u Kini, filmovi kao što je 2012 moraju biti veoma pažljivi kako bi uključili pozitivne detalje o Kini. Negativni detalji će jednostavno ubiti to tržište, kaže gospodin Rosen.

Nedavni špijunski triler Skyfall je imao neke scene koje su izrezane za kinesku publiku. I Naučno fantastični film Cloud Atlas je izgubio 40 minuta akcije u montaži. Ali kineska publika voli velike filmove sa specijalnim efektima, te holivudski filmovi polovinu od svojih prihoda dobijaju iz kineskih kina. Današnje tržište je otvorilo put za dobijanje solidnih uloga za azijske glumce. Također, sve veća kineska srednja klasa je dala dodatni podsticaj za vlastitu filmsku industriju te zemlje. Prošlogodišnja komedija Lost in Thailand režisera Xu Zhenga je postigla ogroman uspjeh na kino kasama, i završila na drugom mjestu odmah nakon holivudskog Avatara. Kina također ima atraktivne filmske lokacije sa niskim troškovima produkcije i različitim filmskim setovima, kaže kineska glumica Lisa Lu.

Možete tamo otići i imati sve što vam je potrebno, kaže ona.

Holivudski studiji nalaze kineske partnere za koprodukcije, a kompanije Disney i Dream works investiraju u turističke atrakcije u Šangaju, kaže Stanley Rosen.

A Kina dolazi i u Hollywood. Kineska kompanija TCL je kupila prava na ime za historijski Grauman Chinese Theatre na holivudskom bulevaru. Kineski konglomerat Dalian Wanda Group je kupio vodeći američki kino lanac AMC. Očekuje se da će veze između Kine i Hollywooda rasti i u budućnosti.
Kina postala drugo po veličini svjetsko tržište za filmove
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:30 0:00
XS
SM
MD
LG