Linkovi

Spor Kina-Google: Kome će više štetiti konačni ishod


Kinezi bez Google-a..... da ili ne?
Kinezi bez Google-a..... da ili ne?

Cenzura koju nad Internetom provodi kineski režim jedna je najoštrijih na svijetu. Popularne stranice kao Twitter, YouTube i Facebook su blokirane, kao i sva pretraživanja politički osjetljivih sadržaja.

Još uvijek nema popuštanja u povuci-potegni sporu Kina-Google nakon što je najveći internet-pretraživač odlučio da zaustavi cenzurisanje pretraživačkih rezultata na svojoj kineskoj web-stranici. Početkom ovog tjedna Google je počeo preusmjeravati Kineze-korisnike na novu, nefiltriranu web stranicu u Hong Kongu, a kineska vlada je odmah odgovorila kontra-mjerom, odnosno blokiranjem pretraživanja sadržaja koje kineski režim smatra politički osjetljivim.

U zemlji sa blizu 400 miliona korisnika Interneta odluka Googla da okonča cenzuru rezultata pretraživanja ocjenjuje se riskantnim korakom. Glasnogovornik Googla Bill Echikson kaže da su u pitanju principi:

“Kada smo prije 4 godine počinjali u Kini, mislili smo da bi mogli, uz poštovanje režima koji je cenzurisao neka pretraživanja, kineskim korisnicima pružiti mnogo više informacija. Međutim, tokom posljednje godine naročito, svjedoci smo stezanja šarafa i blokiranja mnogih site-ova.”

Cenzura koju nad Internetom provodi kineski režim jedna je najoštrijih na svijetu. Popularne stranice kao Twitter, YouTube i Facebook su blokirane, kao i sva pretraživanja politički osjetljivih sadržaja.

Uz nezadovoljstvo i ljutnju zbog, kako zvanični Peking smatra, Google-ovog kršenja kineskih zakona, glasnogovornik kineskog Ministarstva inostranih poslova Qin Gang ističe da Google-ovi potezi neće imati uticaja na image Kine u svijetu:

“Ne mogu vidjeti da će slučaj Google imati posljedica po poziciju Kine u međunarodnoj zajednici, ukoliko neko ne želi o tom slučaju govoriti i pisati nešto što je fikcija. Ovaj slučaj Kini neće štetiti, ali bi mogao štetiti Google-u.”

Ipak, spor Kina-Google bi mogao biti dodatna gorka kap u odnosima Washingtona i Pekinga. Na jučerašnjem saslušanju u Kongresu o kontroli Google-a i Interneta u Kini senator Byron Dorgan je oštro kritizirao kinesko ponašanje, te istakao:

“Države koje drže do vlastitog digniteta, ne cenzurišu svoje građane, ne zatvraju svoje građane bez suđenja, ne plaše se novih ideja.”

U nekim poslovnim krugovima na Zapadu pozdravili su Google-ovo stav. Distributer adresa za web stranice GoDaddy najavio je da će se pridružiti tužbi podnesenoj zbog odluke kineske vlade kojom traži se postave osobne fotografije svih vlasnika web-adresa, i onih ranijih i sadašnjih.

Christine Jones, glavna odvjetnica GoDaddy-a kaže:

“Brine nas da bi taj zahtjev mogao biti hladan tuš za sve one zagrijane, sve one željne da otvore vlastitu web-stranicu, a takođe i na razmjenu ideja putem Interneta. Upravo iz tih razloga, odlučili smo da za sada prestanemo nuditi otvaranje novih adresa.

I dok Google razmatra odluku da se na dostojanstven način povuče na najmnogoljudnijeg internet-tržišta, Isaac Mao, ekspert za kineske socijalne medije, ne smatra da se to može pokazati i kao, po Kinu, loš poslovni potez:

“Oko 90 procenata korisnika Interneta u Kini ne brine hoće li Google ostati ili otići.”

Kina je, sve u svemu, ipak mali dio ukupnog poslovanja i prihoda koje ostvaruje Google. Unatoč tome, vrijednost Google-ovih dionica je pala za više od pet procenata od trenutka kada je u januaru najveći internet-pretraživač najavio mogućnost povlačenja iz Kine.

XS
SM
MD
LG