Linkovi

Gates u Kini – Potrebni su bolji vojni odnosi dvije zemlje!


Ministar odbrane SAD Robert Gates i kineski ministar odbrane Laing Guanglie u obilasku počasne jedinice u Pakingu
Ministar odbrane SAD Robert Gates i kineski ministar odbrane Laing Guanglie u obilasku počasne jedinice u Pakingu

Vojne veze su medju najkrhkijim vezama Sjedinjenih Država i Kine. Trgovinski i monetarni odnosi, kao i pitanja ljudskih prava su, takodjer, medju nerješenim odnosima izmedju najeveće svjetske ekonomije i izrastajuće sile broj dva.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Robert Gates je danas u Pekingu naglasio značaj vojnih veza sa Kinom, i zatražio podupiranje takvih odnosa pred skorašnji susret lidera dvije zemlje. Kineski predsjednik Hu Jintao se sljedeće sedmice u Washingtonu sastaje sa američkim predsjednikom Barackom Obamom. U pripremi tog susreta je i Gatesova posjeta Pekingu.

Američki ministar odbrane Robert Gates je pozvao na čvršće vojne veze sa Kinom, prilikom susreta u Pekingu sa kineskim ministrom odbrane Liang Guangliem, upozoravajući da politička trvenja povećavaju rizik pogrešnih koraka izmedju dvije velike sile.

"Mi smo u potpunosti suglasni da je potrebno smanjivanje loših odnosa, nerazumjevanja i pogrešnih procjena, da je važno da su naši medjusobni vojni odnosi čvrsti, dosljedni i neovisni od promjenljivih političkih vjetrova", rekao je Gates na pres konferenciji nakon susreta sa Liangom.

Kineski ministar odbrane se složio sa Gatesom o potrebi uspostavljnaja stabilnijih modjusobnih odnosa, ali nije garantovao da više neće biti novih poremećaja u tim odnosima.

Ministar odbrane SAD Robert Gates i kineski ministar odbrane Laing Guanglie na press konferenciji u Pekingu
Ministar odbrane SAD Robert Gates i kineski ministar odbrane Laing Guanglie na press konferenciji u Pekingu

"Obje strane se slažu da će istrajna i pouzdana razmjena izmedju dvije vojske pomoći smanjivanju nesporazuma i pogrešnih procjena. Obje strane se slažu da će susret i razgovor izmedju dva ministarstva odbrane i mehanizam održavanja sigurnosti na moru djelovati kao važni kanali da dvije zemlje vode dijalog", rekao je Linag.

Gates nastoji da ojača odnose izmedju Pentagona i Kineske narodne armije, koji su zaoštreni američkom sigurnosnom politikom i prodajom oružja Taiwanu, samostalnom otoku kojeg Kina smatra svojom odmetnutom teritorijom.

Gatesovo putovanje u Kinu dolazi sedmicu dana pred dolazak kineskog predsjednika Hu Jintao u Sjedinjene Države na summit sa predsjednikom Barackom Obamom, 19 januara.

Sjedinjene Države su izrazito dominantna najveća vojna sila u svijetu, ali kinesko povećano ulaganje u odbranu smanjuje tu razliku do tačke koja kod nekih u Washingtonu izaziva zabrinutost da bi američka sigurnost u Aziji mogla biti potkopana.

Liang kaže da je kineska vojna tehnologija decenijama iza američkih najnaprednijih oružanih snaga u svijetu, i da neće predstavljati prijetnju Americi ili bilo kojoj zemlji u svijetu.

On je pozvao Sjedinjene Države da više uvažavaju kinesku zabrinutost kako bi održali medjusobne vojne veze:

Robert Gates na vojnom summitu u Pekingu
Robert Gates na vojnom summitu u Pekingu

"U medjuvremenu ja želim da naglasim da od Sjedinjenih Država očekujemo da posvete pažnju kineskim zabrinutostima kako bi postepeno otklonili, ili smanjili prepreke izmedju dvije vojske", rekao je Ling.

Jedna od takvih prepreka je američka prodaja oružja Taiwanu, i Liang je ponovio protivljenje svoje vlade.

"Kina ima stalno i jasno stajalište prema prodaji američkog oružja Taiwanu - mi se tome oštro protivimo. Američka prodaja oružja Taiwanu ugrožava ključne kineske interese, i mi ne želimo da se to ponovi. Mi se, takodjer, nadamo da bilateralni odnosi i bilateralni vojni odnosi izmedju Kine i Sjedinjenih Država neće biti ugroženi američkom prodajom oružja Taiwanu", dodao je Liang.

Gates je u Kinu bio pozvan lanjske godine, ali je Kina povukla poziv i prekinula vojne odnose nakon što su Sjednijene Države u januaru 2010, dogovorile prodaju oružja Taiwanu u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara.

Drugi razlog zahladjenja su združene američke vojne vježbe sa Južnom Korejom u moru u blizini Kine, pri čemu je Kina odbacila američki pritisak na Peking da riješi teritorijalni nesporazum u Južnom kineskom moru.

Sa druge strane Sjedinjene Države tvrde da je njihovo prisustvo isključivo usmjereno na unapredjenju odnosa i smanjivanju napetosti na Kineskom poluotoku naglašavajući da im je cilj održavanje sigurnosti u regionu.

"Unutar toga je unapredjenje sigurnosti na moru, rješavanje izazova koje predstavlja širenje nuklearne, kibernetičke, raketne i svemirske tehnologije, održavanje mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku i podsticanje medjusobnih odnosa izmedju dvije Koreje i denuklearizacija Korejskog poluotoka", naglasio je američki ministar odbrane.

Gates će u Kini ostati do srijede i imaće sursete sa drugim visokim znavičnicima, uključujući predsjednika Hu Jintao, koji uskoro dolazi u Washington.

Na putu za Kinu Gates je novinarima rekao da želi da Kina objasni svoj ubrzani vojni razvoj koji je, kako je rekao, mnogo napredniji nego što su Sjedinjene Države u početku mislile.

On je rekao da Kina očito ima mogućnosti da neke američke potencijale dovede u rizik. On je rekao da Sjedinjene Države moraju imati adekvatan odgovor na takav rizik, ali je naglasio da se nada da će strategijski dijalog sa Kinom smanjiti potrebe za naprednim naoružanjem.

Vojne veze su medju najkrhkijim vezama Sjedinjenih Država i Kine. Trgovinski i monetarni odnosi, kao i pitanja ljudskih prava su, takodjer, medju nerješenim odnosima izmedju najeveće svjetske ekonomije i izrastajuće sile broj dva.

XS
SM
MD
LG