Linkovi

Rusija već predala plan kontrole Assadovog oružja Sjedinjenim Državama


Syria: Damascus Areas of Influence and Areas Reportedly Affected by 21 August Chemical Attack
Syria: Damascus Areas of Influence and Areas Reportedly Affected by 21 August Chemical Attack
Rusija je saopćila da je Sjedinjenim Državama dala svoj plan kojim se odredjuje obezbjedjivanje sirijskog kemijskog arsenala, a pred susret američkog državnog sekretara Johna Kerryja sa svojim ruskim kolegom sutra u Genevi.

Ruski ministar Sergei Lavrov nije iznio detalje prijedloga, ali je rekao da će o tome razgovarati sa gospodinom Kerryjem. Državni sekretar Kerry je ranije rekao da će postizanje bilo kojeg sporazuma u vezi splanom za Assadovo kemijsko oružje - biti izuzetno teško.

Jedan tim američkih stručnjaka za oružje će biti u pratnji prvog američkog diplomate, koji će se takodjer sastati sa specijalnim izaslanikom Arapske lige za Syriju, Lakhdar Brahimijem dok bude u Genevi.

U medjuvremenu su izaslanici pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti UN-a - Britanije, Kine, Francuske, Rusije, i Sjedinjenih Država, pripravni za razgovore o prijedlogu rezolucije UN-a, kojoj je cilj da se obezbijedi brza provedba ruskog plana.

Moskva je već odbila ključne elemente onoga za što Washington i Pariz kažu da mora biti obavezujuća rezolucija, uključujući oštar jezik o mogućnosti korištenja sile protiv Syrije, kako bi se obezbijedila suradnja Damaska.

Stručnjaci za kemijsko oružje sa svoje strane kažu da će svaki medjunarodni napor da se osigura kontrola nad ogromnim arsenalom nervnih agenasa Syrije, koje potom treba uništiti - biti neizmjerno težak i kompliciran zadatak.

Ovi su stručnjaci kazali za Glas Amerike da se radi o misiji kojoj bi trebale godine da se okonča. Uništenje kemijskog oružja je izuzetno teško i pod najboljim uvjetima, a bilo bi mnogo teže i kompliciranije sada u Syriji gdje bjesne žestoke borbe izmedju Assadovih snaga i pobunjenika koji se bore protiv njega.

Analitičari kažu kako se vjeruje da je količina kemijskog oružja kod Assada treća po veličini u svijetu, iza Sjedinjenih država i Rusije, koji, usput rečeno, postepeno uništavaju svoje zalihe.
XS
SM
MD
LG