Linkovi

Celia Cruz - priča o povijesti salse


Celia Cruz
Celia Cruz

Salsa je kombinacija kubanske “son” glazbe, s drugim latino melodijama, a izražava svu sreću i bol života u latino američkim zajednicama

Celia Cruz bila je jedna od najutjecajnijih i najenergičnijih pjevačica u povijesti Afro-kubanske glazbe. Više od 70 njenih albuma priča priču o povijesti glazbe koju zovemo salsa.

Bila je to pjesma “Tu Voz”, iz 1952., u izvođenju Celie Cruz i njenog sastava La Sonora Matancera. Celia i njen bend bili su na turnejama diljem svijeta, šireći kubanske melodije.

Celia Cruz rođena je 1925. u Havani, na Kubi. Roditelji joj nisu bili glazbenici, no glazba je igrala vrlo važnu ulogu u njenom životu. Njena baka znala je reći da je Celia naučila pjevati prije nego je znala govoriti. Često je pjevala na školskim i društvenim priredbama, i pobjeđivala na raznim natjecanjima.

Otac je želio da Celia postane učiteljica, no ona je htjela biti pjevačica. Kasnije je sama Celia izjavila da je ustvari bila oboje, jer kroz glazbu je svijet naučila o kubanskoj kulturi i sreći ispunjenog života.

U 30-im i 40-im godinama na Kubi, Celia je bila izložena raznim vrstama glazbe, i slušala mnoge poznate glazbenike. Uživala je u plesnim ritmovima rumbe, mambe i guaracha, koji su nastali pod utjecajem afričkih i španjolskih melodija. Kubanska glazba, ili “son”, kako je zovu, definirana je ritmom bubnjeva i glasom pjevača.

G.1947., Celia je počela izučavati glazbu na kubanskom konzervatoriju, a par godina kasnije, počela je pjevati sa sastavom La Sonora Marancera, inače jednim od najpoznatijih kubanskih orkestara. Obožavatelji ovog sastava ubrzo su zavoljeli Celijin glas. Poslušajmo je u izvedbi skladbe “Caramelos”.

Nakon revolucije, i dolaska na vlast Fidela Castra, Celia je, kao i mnogi drugi građani Kube, odlučila otići u Sjedinjene Države. Postala je američka državljanka, i nikada se više nije vratila u svoju domovinu. Udala se za trubača svog sastava, Pedra Knighta, a njih dvoje su uskoro odlučili napustiti sastav La Sonora Maracera. Nastavili su zajedno muzicirati sljedećih 15 godina, i Celia je počela istraživati nove glazbene pravce.

Celia je živjela u New Yorku, gdje se latino glazba izvodila na mnogo različitih načina, a mnogi su glazbenici eksperimentirali s miješanjem različitih tradicija, ritmova i stilova. Salsa je kombinacija kubanske “son” glazbe, s drugim latino melodijama, a izražava svu sreću i bol života u latino američkim zajednicama.

Celia Cruz postala je glas salse, i pjevala sa mnogim poznatim glazbenicima, a njen ples bio je energičan koliko i njen glas. Poslušajmo je u izvedbi skladbe “Isadora”, sa Johnnyijem Pachecom i sastavom “Fania AllStars”.

Celia Cruz uživala je u novim projektima, a često je pjevala s glazbenicima koji nisu svirali salsu. Radila je s hip-hop glazbenikom Wyclefom Jeanom na jednom od njegovih albuma, a pjevala je i sa Davidom Byrneom i Patti Labelle. Celia je također nastupila u nekoliko filmova, a njena najpoznatija uloga bila je ona u filmu “The Mambo Kings”, iz 1992. godine. Poslušajmo je u izvedbi pjesme “Guantanamera”, iz tog filma.

Celia Cruz imala je uspješan i ispunjen život. Sa svojih 70 albuma i nagradama Grammy, postala je najpoznatija salsa pjevačica. Bila je snažna i jaka žena u glazbenoj industriji koju su uglavnom vodili muškarci. Celia Cruz umrla je 2003., u 78-oj godini života. Za kraj, poslušajmo je u izvedbi skladbe “Rie y Llora”.

XS
SM
MD
LG