Linkovi

CCI: Polovina budžeta FBiH za otplatu duga


Lejla Deronja-Suljić, Denis Telić, Ana Lučić, CCI
Lejla Deronja-Suljić, Denis Telić, Ana Lučić, CCI

Početkom 2017. godine na trenutak se činilo da vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), ponajviše zbog pritiska koji je dolazio iz institucija Evrospke unije (EU), zaista kreću u reforme i da su ozbiljno shvatile probleme koji prethode na putu integracija. Međutim, nije trebalo dugo da rukovodioci vladajućih stranaka ponovo počnu sa međusobnim optužbama, podmetanjima i obračunima, potpuno zanemarujući stvarne probleme i ometajući normalan rad Vlade i Prlamenta Federacije BiH (FBiH).

Kako stoji u izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu ova dva tijela, prvih šest mjeseci ove godine obilježili su sukobi unutar vladajuće koalicije, što je rezultiralo neusvajanjem godišnjeg izvještaja o radu Vlade FBiH, neprihvatanjem Izvještaja o izvršenju budžeta za 2016. godinu, te obaranjima zakona koje Vlada upućuje na parlamentarnu proceduru.

Vlast pokazuje nedovoljan kapacitet da kreira funkcionalan sistem i obezbjedi političku sigurnost, stoji u izvještaju.

Produktivnost Vlade FBiH je niža u odnosu na prošli mandat, a kao i prošle godine, od ukuopnog broja realizovanih sjednica, 41 posto ih održano telefonski.

„Neprimjereno je da se telefonski raspravlja o određenim mjerama, kao što su sporazumi ili strategije“, kažu iz CCI-a.

U izvještaju stoji da čak i mali broj mjera koje Vlada utvrdi, Parlament svojom neefikasnošću i nejedinstvom vladajućie koalicije, dodatno usporava njihovu realizaciju.

Tako je Vlada FBiH u prvoj polovini 2017. godine utvrdila 18 zakona, a parlament je usvojio tek osam od planiranih 90 do kraja godine.

Jedan od uzroka niske efikasnosti u donošenju zakona leži u višedecenijskom stranačkom zapošljavanju, što dovodi do prekomjernog zapošljavanja nekvalifikovanih osoba na određene pozicije.

Kada je riječ o budžetu za 2017. godinu, oko milijardu i 290 miliona konvertibilnih maraka (KM) namijenjene su za otplatu duga, što čini gotovo polovinu ukupnog godišnjeg budžeta, tačnije 47 posto.

Iz CCI-a smatraju sramotnim što je sa 90 hiljada km namijenjenih za zapošljavanje Roma u federaciji, ove godine taj iznos smanjen na svega deset hiljada km.

Ali, postoji i izvjestan broj pozitivnih aktivnosti federalne vlade, poput zakonskih rješenja iz oblasti financija te iz oblasti rada.

Iz CCI-a naglašavaju važnost donošenja donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u FBiH koji pruža efikasniju zaštitu prava radnika te smanjuje mogućnost eventualnih zloupotreba.

Međutim, ovaj zakon još uvijek nije u potpunosti prošao parlamentarnu proceduru.

Kako u izvještaju stoji, Vlada i dalje krši zakon o ravnopravnosti spolova. Žene su, kako je navedeno, u aktualenoj Vladi FBiH, na čelu tek četiri od 17 ministarstava.

Također, nijedan od domova Parlamenta FBiH nije na vrijeme usvojio program rada za 2017. godinu. Dom naroda to još uvijek nije učinio, dok je Predstavnički dom svoj program rada usvojio tek u četvrtom mjesecu ove godine.

Neslaganja unutar vladajuće koalicije dovela su i do obaranja nekih značajnih zakona u Parlamentu FBiH, poput Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igrama na sreću kao i Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju FBiH.

Izborni zakon BIH ne predviđa raspisivanje vanrednih izbora, zbog čega građani postaju taoci politike neodgovornih političara kojima su jedino bitni lični i stranački interesi, navodi se u izvještaju.

Iz CCI-a su poručili kako je neophodno povećati efikasnost rada i Vlade i Parlamenta FBiH, pogotovo u realizaciji zakona i strategija. Istakli su također da je potrebno uskladiti primanja i privilegije političara sa opštom situacijom u društvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG