Linkovi

CCI: Kriza ne smije ometati rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH


Ivica Ćavar i Ana Lučić, Centri civilnih inicijativa CCI
Ivica Ćavar i Ana Lučić, Centri civilnih inicijativa CCI

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) zabilježilo je u 2016. godini redovan rad bez opstrukcija i smetnji sa najvećim brojem održanih sjednica i razmotrenih mjera u posljednjih šest godina, no broj utvrđenih zakona manji je nego u prethodnoj godini.

U izvještaju Centra civilnih inicijativa (CCI) o radu Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za prošlu godinu stoji da je loš rezultat Vijeća ministara u realizaciji zakona dodatno usporen na parlamentarnoj proceduri.

Navedeno je da je Parlamentarna skupština BiH kao zakonodavno tijelo „unikatna“ u svijetu jer obara gotovo isti broj zakona koliko ih i usvaja. U 2016. godini PS BiH usvojila je tek osam od 18 predloženih zakona Vijeća ministara.

"Apsurd je u tome što Parlament BiH obara zakone vlastitog Vijeća ministara", stoji u izvještaju.

Kada je riječ o usvojenim strategijama, Vijeće ministara je u prošloj godini usvojilo najveći broj strategija u proteklih šest godina, njih devet.

Međutim, kako navode iz CCI-a, među njima nisu izuzetno važne strategije razvoja BiH, strategija socijalnog uključivanja i strategija zapošljavanja u BiH za period do 2020. godine.

Iz CCI-a upozoravaju da BiH još nije usvojila Energetsku strategiju na državnom nivou, niti državni zakon o gasu. Zbog nedostatka strategija iz oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede BiH je ostala bez značajnih sredstava iz IPA fondova.

Iako nisu zabilježeni pozitivni rezultati na planu zakonodavnih aktivnosti na državnom nivou, i uz ambijent praćen stalnim opstrukcijama pozitivnih procesa unutar zemlje, BiH u 2016. godini, ipak napravila značajne pomake na evropskom putu, navedno je u izvještaju.

U 2016. godini predat je zahtjev za članstvo u EU koji je prihvaćen od strane Vijeća Evropske unije, a krajem prošle godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH uručen je Upitnik Evropske komisije.

Statistiški podaci, kako navodi CCI, govore i o povećanoj industrijskoj proizvodnji i blagom rastu zaposlenosti u BiH u 2016. godini.

Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-a, kaže da česte krize i različita oprečna stajališta među političkim stranakama ne smiju ometati rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH.

Ivica Ćavar
Ivica Ćavar

„Parlament BiH i Vijeće ministara moraju preuzeti punu odgovornost i ne dozvoliti da ono što se događalo na nižim razinama, prije svega entitetskim, ne prenese i na razinu vlasti koja je bila najefikasnija do sada. Svi lideri kažu da očekuju da do kraja 2017. godine da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Kako će postati ako ovako nastavimo raditi? Da ne bi blokirali svoj evropski put, zaista treba svako na svoj način preuzeti punu odgovornost prema građanima ove zemlje i početi raditi svoj posao“, poručio je Ćavar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG