Linkovi

Zdravlje pčela: Uzgoj otporne matice za borbu protiv bolesti koja pustoši košnice


Za pčelara Adama Finkelsteina posao počinje u rano proljeće, u njegovu domu u ruralnom Marylandu. Zajedno sa svojom suprugom Kelly Rausch, on popravlja drvene košnice i okvire.

Adam i Kelly upravljaju sa dvije stotine kolonija, na pet lokacija u blizini Washingtona.
Upravo sele kolonije u veće kutije, za proljetni rast i razvoj populacije.

“Ovo je sirovina za mlade pčele,” pokazuje Finkelstein, “izvor bjelančevina koje pčele radilice određene starosti miješaju s nektarom od čega onda nastaje matična mliječ koja služi kao pčelinje mlijeko za ličinke iz kojih će nastati pčele.”

Finkelstein je zadovoljan onime što vidi. “Lijepa matica,” kaže i pokazuje njena krila i točku na leđima. Matica polaže sva jaja. “Svi koji uzgajaju matice vole se time pohvaliti. Ovo su jaja… a ovo su ličinke radilica.”

Finkelstein kaže da je ovaj pčelinjak pokušalište za njegov uzgojni program.
“Testiramo za prirod, za sposobnost da prezime, da u proljeće grade nove gnijezdo, za sposobnost da prave med te sposobnost da budu štedljive i prežive razdoblja bez hrane.”

Finkelstein je uzgojio maticu koja je otporna na parazit zvan varroa (uzročnik varoze), krpelj koji je došao iz Azije. Prenosi viruse u košnice i predstavlja veliki problem za pčelare u Sjedinjenim Državama i drugdje. Finkelstein se koristi umjetnom oplodnjom. Za to treba i vremena i strpljenja.

“Služimo se vrlo malim, finim instrumentima za pozicioniranje šprice i uštrcavamo poznatu količinu sjemena. I to je sve. Ona je oplođena!”

Finkelstein svoje matice testira u vlastitim brojnim košnicama. Jednom kad procjeni njihova svojstva, prodaje ih da bi za nove matice napravio mjesta. Za razliku od većine komercijalnih proizvođača, koji se oslanjaju na kemijske tretmane za održavanje zdravlja njihovih pčela, Finkelstein se ne koristi pesticidima.

“Ukoliko ti tretmani ne funkcioniraju ili se u vosku nađe visoka razina toksičnosti i matice izgube plodnost, ti se ljudi onda vjerojatno moraju okretati ka još snažnijim i jačim, na parazite tolerantijim maticama.”

Finkelstein kaže da su neki od tih većih proizvođača počeli surađivati s njime. Shvaćaju, dodaje on, da budućnost pčelarstva ne znači – koji je pesticid najbolji, već ovisi o maticama uzgojenima tako da daju potomstvo koje će biti otpornije na patogene, viruse, bakterije, parazite.
XS
SM
MD
LG