Linkovi

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje


Elisse Schee je u nesreci izgubila kcerku tinejdzerku
Elisse Schee je u nesreci izgubila kcerku tinejdzerku

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama.

U do sada neviđenom potezu, Državni odbor za sigurnost saobraćaja u Sjedinjenim državama predlaže da vozači isključe svoje mobitele tokom vožnje. Odbor, koji utvrđuje najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, od svake savezne države traži da zabrani korištenje osobnih elektronskih uređaja u automobilima osim u hitnim slučajevima. Zabrana bi se odnosila i na daljinsku upotrebu mobitela i upotrebu sa slušalicama, dok bi jedino tehnologija koja pomaže vozačima, kao što su Globalni pozicioni sistemi, bila dozvoljena. Agencija navodi da bi ta zabrana dovela do manjeg broja nesreća uzrokovanih nedostatkom pažnje.

Kćerka Elisse Schee je bila tinejdžer kada je vozač kamiona, koji zbog mobitela nije obraćao dovoljno pažnje, udario u njen školski autobus.

Margay je bila jedino dijete koje je ostalo u autobusu i poginula je, kaže njena majka.

Postoje još brojne srceparajuće priče o obiteljima koje su izgubile svoje voljene u nesrećama koje su uzrokovali vozači koji nisu obraćali dovoljno pažnje. Jacy Good je preživjela jednu takvu nesreću, ali njeni roditelji nisu.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Oba moja roditelja su poginula na licu mjesta. Ja nisam disala i niko nije mislio da ću preživjeti nakon 36 sati, kaže Jacy.

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama, neposredno nakon smrtonosne saobraćajne nesreće u Missouriju. Jedan vozač tinejdžer koji je uzrokovao tu nesreću je poslao i primio 11 tekst poruka za 11 minuta prije nesreće u kojoj su poginule 2 i povrijeđeno 38 osoba.

Znamo da se nesreće događaju za tren oka. Morate obraćati pažnju svo vrijeme. Nikada ne znate koji poziv i koja tekst poruka bi mogla biti vaša zadnja, ako to radite dok vozite, kaže Deborah Hersman iz odbora za sigurnost saobraćaja.

Navodi se da 90% vozača podržava zabranu slanja tekst poruka, dok 60% vozača podržava zabranu korištenja mobitela. Problem je što 80% njih kaže da to još uvijek radi.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Vozači znaju da je to problem, ali to još uvijek rade jer smatraju da su iznad prosjeka i da to mogu istovremeno raditi. Svi oni koji su dovoljno ludi da to rade trebali bi biti kažnjeni. To stalno vidimo u istraživanjima o sigurnosti puteva, kaže Rass Rader, iz instituta za sigurnost puteva.

On kaže da istraživanje pokazuje da zabrana korištenja mobitela ne smanjuje broj nesreća niti troškove osiguranja, možda zbog toga što mnoge stvari odvlače pažnju vozača. Gospodin Rader i drugi stručnjaci za sigurnost saobraćaja kažu da tehnologija za sprječavanje sudara možda može pomoći. Jedna studija je pokazala da na primjer Volvo SUV, koji automatski koči ako osjeti mogućnost sudara, ima mnogo manju vjerovatnoću da će doživjeti sudar pri manjoj brzini nego drugi automobili.

To je, čini se, dobra osobina jer vozači ne urade uvijek pravu stvar u hitnim slučajevima, kaže gospodin Rader.

Ali automobili koji sami voze još uvijek nisu dio sadašnjice. Stoga američka vlada zahtijeva da vozači, ako žele voziti, uklone mobitele.

XS
SM
MD
LG