Linkovi

Može li ružičasta buka poboljšati san i pamćenje?


Dr Roneil Malkani ukazuje na snimak ružičastog zvuka koji se pušta u kratkim intervalima kako bi se poboljšali spori moždani talasi tokom dubokog sna u Centru za cirkadijalnu medicinu i medicinu spavanja u Northwestern Medicine u Čikagu 16. maja 2024. godine.
Dr Roneil Malkani ukazuje na snimak ružičastog zvuka koji se pušta u kratkim intervalima kako bi se poboljšali spori moždani talasi tokom dubokog sna u Centru za cirkadijalnu medicinu i medicinu spavanja u Northwestern Medicine u Čikagu 16. maja 2024. godine.

Možda ste čuli za bijeli šum koji se koristi za maskiranje pozadinskih zvukova. Sada ima šarenu konkurenciju.

Sve je više buke oko ružičaste buke, smeđe buke, zelene buke — duge umirujućih zvukova — i njihovih teorijskih efekata na san, koncentraciju i relaksaciju.

Nauka je nova sa samo nekoliko malih studija iza sebe, ali to nije spriječilo hiljade ljudi da slušaju sate ove buke na YouTubeu i u aplikacijama za meditaciju koje pružaju paletu boja boja uz plaćene pretplate.

Šta je ružičasti šum?

Da biste razumjeli ružičasti šum, počnite s bijelim, najpoznatijim šumom u boji.

Bijeli šum je sličan statičnom na radiju ili TV-u. Tonski inženjeri definišu ga kao jednaku jačinu zvuka na svim frekvencijama koje čuje ljudsko uho. Ime je dobio po bijeloj svjetlosti, koja sadrži sve vidljive valne dužine boja.

Ali visoke frekvencije bijelog šuma mogu zvučati grubo. Ružičasti šum smanjuje jačinu zvuka na tim višim frekvencijama, tako da zvuči niže visine više kao prirodni zvuk kiše ili okeana.

Smeđi šum zvuči još niže po visini, što mu daje ugodnu, umirujuću tutnjavu.

Ružičasta i smeđa, kao i bijela, imaju standardne definicije za audio stručnjake. Ostali šumovi boja su novije kreacije sa vrlo fleksibilnim definicijama.

Koja se nauka krije iza šumova u boji?

Bijeli i ružičasti šum mogu pružiti male koristi za ljude s poremećajem pažnje/hiperaktivnosti, prema nedavnom pregledu ograničenih studija o ADHD-u. U teoriji, to budi mozak, rekao je istraživač ADHD-a i koautor Joel Nigg sa Univerziteta Oregon Health & Science u Portlandu.

"Buka daje stimulaciju mozgu bez pružanja informacija, tako da ne ometa", rekao je Nigg.

Bijeli šum se koristi za liječenje zvonjave ili zujanja u uhu, nazvanog tinitus.

Naučnici sa Univerziteta Northwestern proučavaju kako kratki impulsi ružičaste buke mogu poboljšati spore moždane talase dubokog sna. U malim studijama, ovi impulsi ružičastog šuma pokazali su obećavajuće poboljšanje pamćenja i relaksacijske reakcije.

Ružičasti šum ima profil frekvencije "veoma sličan distribuciji frekvencija moždanih talasa koju vidimo u sporotalasnom snu jer su to veliki, spori talasi", rekao je dr. Roneil Malkani, vanredni profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg.

Ako istraživanje Northwesterna bude uspjelo, to bi moglo dovesti do medicinskog uređaja za poboljšanje sna ili pamćenja kroz personalizirane pulseve ružičaste buke. Ali mnoga naučna pitanja ostaju bez odgovora, rekao je Malkani. "Ima još puno posla koji moramo obaviti."

Postoji li šteta u isprobavanju zvukova boja?

Ako šum boja djeluje smirujuće i pomaže vam da ugušite ometanja, ima smisla koristiti ih. Držite ih na tihom nivou, naravno, kako biste spriječili gubitak sluha i pravite "puno pauza da se uši odmore", rekao je Nigg.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG