Linkovi

Brze željeznice u SAD-u - u ne tako dalekoj budućnosti?


Magnetno-levitacijski vlak u Šangaju može dostići brzinu od 430 kilometara na sat ( AP Photo/Ren Long, Xinhua)
Magnetno-levitacijski vlak u Šangaju može dostići brzinu od 430 kilometara na sat ( AP Photo/Ren Long, Xinhua)

U New Yorku je prošlog tjedna održana sjednica Odbora za promet i infrastrukturu Zastupničkog doma američkog Kongresa na temu velikih investicija u brzu željeznicu, poglavito na američkom Sjeveroistoku

Odbor Zastupničkog doma Kongresa simbolički je otputovao iz Washingtona te održao sjednicu u izoliranom dijelu željezničke stanice Grand Central u New Yorku. Ovaj Odbor i raznije je razmatrao projekt brze željeznice koji bi povezao gradove duž takozvanog sjeveroistočnog koridora dugačkog 700 kilometara, od Washingtona na jugu do Bostona na sjeveru. To je najprometnija željeznička linija u Sjedinjenim Državama.

Pred ovim odborom govorio je gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg. Mjesto na kojem je održana sjednica, terminal Grand Central, Bloomberg je opisao kao jedno od američkih prometnih postignuća i podsjetnik na američku tradiciju realizacije velikih projekata:

"No, to je bilo prije dugo vremena. Danas, naša zemlja investira u infrastrukturu svega nešto više od dva posto bruto društvenog proizvoda dok Europa ulaže dvostruko više, a Kina gotovo trostruko."

Gradonačelnik Bloomberg prisjetio se posjeta Šangaju, prije nekoliko godina, kad je stigao u zračnu luku i ukrcao se u magnetno-levitacijski vlak. Kako je rekao, tijekom puta nije bilo jednog podrhtaja u njegovoj šalici kave:

"To je bio izvanredan doživljaj. Druge zemlje pokušavaju ostvariti isto. Izgraditi druge modele transporta koji su učinkovitiji, brži i odgovor na današnje potrebe globalnog svijeta. U Aziji, Europi i na Srednjem istoku proizvode se iznimno brzi vlakovi, a mi ovdje sjedimo skrštenih ruku. Što Amerika čeka?"

Gradonačelnik New Yorka pohvalio je predsjednika Baracka Obamu i Kongres jer su odobrili deset milijardi dolara za izgradnju brze željeznice. Gospodin Bloomberg je dodao da je ohrabren predsjednikovom izjavom u Govoru o stanju nacije, kad je rekao da mu je cilj da 80 posto Amerikanaca dobije pristup brzoj željeznici u sljedećih 25 godina.

No, bivši guverner Pennsylvanije, demokrat Ed Randel, rekao je da su prijašnji američki izdaci za gradnju brze željeznice bili raspodijeljeni na previše projekata te da se ti projekti ne kreću dovoljno brzo. On je procijenio troškove na između 98 i 117 milijardi dolara:

"To su ogromna sredstva. No Kina troši 300 milijardi. Oni će izgraditi blizu 26 tisuća kilometara brze željeznice koja će povezati sve veće gradove. Mi ne bismo trebali letjeti na udaljenostima manjima od 800 kilometara već bi ta putovanja trebala biti pokrivena brzom željeznicom. Tako se to radi u Europi, u Japanu i Kini. Gotovo je sramotno to što radimo mi u Sjedinjenim Državama."

I Rendell i Bloomberg među utemeljiteljima su organizacije „Izgradnja američke budućnosti“ koja poziva na veću javnu potrošnju na američku infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG