Linkovi

Britanija zamrznula rusku imovinu vrijednu 18 milijardi funti


Britain Russia Ukraine War
Britain Russia Ukraine War

Britanska vlada objavila je u četvrtak da je zamrznula imovinu u vrijednosti većoj od 18 milijardi funti (20,5 milijardi dolara) koju drže ruski oligarsi, drugi pojedinci i firme kojima su sankcionirane zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Rusija je pretekla Libiju i Iran i postala nacija s najviše britanskih sankcija, objavio je u godišnjem izvještaju Ured za provedbu financijskih sankcija (OFSI), dio ministarstva finansija.

Zamrznuta ruska imovina je 6 milijardi funti veća od iznosa prijavljenog u svim drugim britanskim režimima sankcija.

Ruski milijarder Roman Abramovič i biznismen Mihail Fridman su među onima koji su ove godine pod sankcijama, zajedno s predsjednikom Vladimirom Putinom, njegovom obitelji i vojnim zapovjednicima.

Zamrznuta imovina kombinacija je udjela u firmama i gotovine na bankovnim računima. Ne uključuje fizičku imovinu kao što su nekretnine, jahte ili imovinu koja se drži u ovisnim područjima kao što su Guernsey i Jersey.

Vlada je sankcionirala 95% ruskog izvoza u Ujedinjeno Kraljevstvo i sav uvoz ruske nafte i plina prestat će do kraja godine.

"Nametnuli smo najoštrije sankcije ikada Rusiji i to onesposobljava njihov ratni stroj", rekao je Andrew Griffith, mlađi ministar finansija uopćenju.

Naša poruka je jasna: nećemo dopustiti Putinu da uspije u ovom brutalnom ratu.

Britanija je do sada sankcionirala više od 1200 pojedinaca, uključujući poslovne ljude visokog profila i istaknute političare, te više od 120 subjekata u Rusiji.

SANKCIJE BOLE

Zapadne sankcije znače iscrpljivanje zaliha dijelova za automobilsku industriju, pri čemu se novi automobili poput najnovijeg modela Lada proizvode bez zračnih jastuka ili sistema protiv blokiranja točkova, rekli su dužnosnici.

Ruske avionske kompanije uklanjaju rezervne dijelove s aviona i koriste poluvodiče s kuhinjskih uređaja u tenkovima iz sovjetske ere, rekli su dužnosnici, dodajući da je nedostatak municije odigrao ulogu u nedavnim uspjesima Ukrajine na bojnom polju.

Dugoročno, Rusija pati od odljeva mozgova i nedostatka pristupa kritičnim tehnologijama, pri čemu 75% firmi smanjuje poslovanje, a 25% u potpunosti napušta zemlju, rekli su dužnosnici.

Dok je ruska imovina trenutačno samo zamrznuta, postoje rasprave o tome koje su opcije dostupne za njezino oduzimanje. Zapadni dužnosnici kažu da postoji potreba za velikom finansijskom pomoći za obnovu Ukrajine i moralni argument za one koji su odgovorni za invaziju da pridonesu tome.

"Mislim da bismo željeli pogledati koje sve opcije postoje, što je moguće, a zatim o tome donijeti odluku sa saveznicima", rekao je jedan dužnosnik.

Otkako je Britanija počela uvoditi zabrane putovanja, zamrzavanje imovine i druge sankcije 24. februara, na dan kada su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, vlada je primila 236 izvještaja o kršenju sankcija.

Ruski milijarder Petr Aven pred sudom u Londonu osporava optužbe da je izbjegao sankcije protiv njega. Optužen je da je novac parkiran na britanskim računima koristio za finansiranje svog životnog stila.

Slučaj je prvi koji testira britanski pristup provođenju sankcija protiv ruskih državljana.

XS
SM
MD
LG