Linkovi

Britanija i SAD sankcionisali ruske hakere zbog dugogodišnje špijunaže


Zgrada sjedišta ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), agencije nasljednice KGB-a, vidi se u centru Moskve, 16. novembra 2018.
Zgrada sjedišta ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), agencije nasljednice KGB-a, vidi se u centru Moskve, 16. novembra 2018.

Britanska i američka vlada uvele su sankcije dvojici ruskih hakera zbog, kako je britanska kancelarija vanjskih poslova saopštila, kontinuiranog, ali neuspjelog pokušaja špijuna da se umješaju u politiku.

Hakerska grupa istraživača cyber sigurnosti nazvana "Cold River", koja radi u ime ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), ciljala je britanske političare, novinare i neprofitne grupe u periodu od nekoliko godina, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

U januaru ove godine, Reuters je pisao da je "Cold River" ciljao tri laboratorija za nuklearna istraživanja u Sjedinjenim Državama. U četvrtak 7. decembra visoki američki zvaničnik je potvrdio da je "Cold River" uspješno hakirao službenika Ministarstva energetike.

Moskva kaže da nema dokaza za navode o kampanji digitalnog špijuniranja, prenosi Reuters pisanje ruskih agencija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je odbacilo Reutersovo izvještavanje o "Cold Riveru" rekavši da se radi o propagandi.

Grupa, koja je također poznata kao "Callisto" ili "Star Blizzard", prvi put se pojavila na radaru obavještajnih profesionalaca nakon što je ciljala britansku kancelariju vanjskih poslova 2016. godine.

U Reutersovom izvještaju iz januara navodi se da je veliki dio infrastrukture koju koristi "Cold River", postavio Andrej Korinets koji živi na sjeveru Rusije. Korinets je jedan od dva sankcionisana FSB hakera i za Reuters je rekao da nije svjestan bilo kakvih mjera protiv njega, niti zašto bi takve sankcije bile pokrenute.

"Cold River" se nalazi u FSB-ovom "Centru 18", jednoj od dvije poznate jedinice za cyber špijunažu ove obavještajne agencije, saopštili su britanski ured za vanjske poslove i američko ministarstvo pravde.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da je Korinets pokrenuo zavjeru sa također sankcionisanim oficirom FSB-a Ruslanom Peretjatko da provale u kompjuterske sisteme žrtava. Također se navodi da se u jednom slučaju lažno predstavio kao penzionisani general američkog ratnog vazduhoplovstva u pokušaju da prevarom navede mete da kliknu na problematičan link.

Mnoge mete "Cold Rivera" bile su kritične prema Rusiji i ratu u Ukrajini. Stewart McDonald, britanski zastupnik koji je javno podržavao Kijev i godinama govorio protiv ruskog uplitanja, rekao je u februaru da je grupa hakovala njegove privatne mailove.

Britanska vlada je saopštila da je jedna grupa ukrala podatke putem cyber napada, koji su kasnije objavljeni, uključujući materijal povezan sa izborima 2019. godine. Rusija je više puta negirala tvrdnje da je umiješana u takve aktivnosti.

Ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da su aktivnosti grupe "potpuno neprihvatljive".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG