Linkovi

Britanija i imigranti: Lažnim brakovima do prava na ostanak


Britanija i imigranti: Lažnim brakovima do prava na ostanak
Britanija i imigranti: Lažnim brakovima do prava na ostanak

Sklapanje brakova zarad sticanja prava na ostanak postalo je industrija, a „provodadžije“ i ugovarači takvih brakova mogu svoje usluge naplatiti do 10 hiljada dolara po jednom lažnom vjenčanju.

Britanija privlači useljenike iz cijelog svijeta. Useljavanje je tako brojno da se upravo zahvaljući imigrantima broj stanovnika Britanije povećava. No, nova koaliciona vlada planira uskoro uvesti ograničenje na broj imigranata iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Do tada britanska policija i granična služba imaće pune ruke posla, ako ni sa kim drugim onda sa onima koji pokušavaju brakom legalizirati ostanak u Britaniji.

Primjera radi, u na sjeveru Engleske jedan Afganistanac i navodno njegova djevojka, Slovakinja, su završili u policiji:

„Trebali su se vjenčati, ali mi smo prekinuli ceremoniju....“ - kaže Alisdair Duncan, predstavnik policije.

Policija je to učinila jer su postojale indicije da se radi o ugovorenom i plaćenom vjenčanju, kako bi mladoženja stekao zakonsko pravo da ostane u zemlji. Britanske vlasti nastoje stati u kraj brojnim brakovima te vrste. Primjera radi, na jugu Engleske jedan je svećenik optužen da je pomogao sklopiti više od 360 lažnih brakova.

Mnogo je slučajeva u kojima, na primjer, osoba iz zapadne Afrike sklopi brak sa osobom koja ima državljanstvo neke od zemalja, članica Evropske unije....bez obzira je li to nizozemsko, francusko, portugalsko , špansko državljanstvo.... i tada može dobiti sva prava.... „ - potvrđuje i Sam Bullimore iz pogranične službe Britanije

Gospodin Bullimore kaže da je to postala industrija, da „provodadžije“ i ugovarači takvih brakova mogu svoje usluge naplatiti do 10 hiljada dolara po jednom lažnom vjenčanju.

Velečasni Tim Codling obavijestio je policiju kada je počeo dobivati zahtjeve za sklapanjem brakova koji su mu se činili sumnjivim. Tokom jedne ceremonije on je umjesto bračnih zavjetovanja, počeo nabrajati imena stanica londonske podzemne željeznice, a mlada je ponavljala, što je jasno ukazalo da ne zna ni riječi engelskog.

Gospodin Codling kaže da je paralelan zakonski sistem crkve u Britaniji učinio vrlo pogodnim za sklapanje lažnih brakova jer....:

„....Engleska crkva ne zahtijeva obavljanje svih provjera koje su nužne kada se sklapa građanski brak.“

Vlada britanskog premijera Davida Camerona pokušava smanjiti broj useljenika koji stižu izvan Evropske unije. Sadašnje ograničenje je 24 hiljade godišnje, regulativa je privremenih rokova, ali se očekuje da će od slijedećeg aprila postati stalno važeća.

Useljeničku politiku aktuelne britanske vlade kritiku, pored ostalih, i britanski nobelovci ističući da će Britanija obeshrabiti dobre studente i naučnike da se odluče na useljavanje, čime se ujedno prijetiti i britanskom imidžu vodeće zemlje u naučnim istraživanjima. I poslovni lideri također upozoravaju da će restiktivna zakonska rješenja spriječiti dolazak najboljih poslovnih talenata. Na tu mogućnost upozorili su i proizvođači automobila.

Alp Mehmet iz analitičke grupe Migration Watch, međutim, odobrava ograničenja koja uvodi, ili namjerava uvesti britanska vlada. On vjeruje da se broj imigranata izmiče kontroli i ističe:

„Potreban nam je jedan održiv broj imigranata, onoliko ljudi koliko će ih biti sposobno da se integriraju, da postanu puni dio društva, umjesto da budu grupe izolirane unutar britanske zajednice.“

Oko 176 hiljada imigranata useli u Britaniju svake godine. Novi premijer, gospodin Cameron, želi taj broj smanjiti na nekoliko desetaka hiljada. Ipak, poslovnim liderima je nedavno naznačio da je moguće da se to ograničenje ne odnosi na talentirane i visoko obrazovane osobe koje bi da usele, budu i ostanu u Britaniji.

XS
SM
MD
LG