Linkovi

Britanija: Opada podrška javnosti učešću britanskih snaga u Afganistanu


Britanija: Opada podrška javnosti učešću britanskih snaga u Afganistanu
Britanija: Opada podrška javnosti učešću britanskih snaga u Afganistanu

Britanci nisu jedini u dilemi. Dvije hiljade holandskih vojnika povučeno je iz provincije Urguzan nakon rasprava i neslaganja unutar koalicione vlade Holandije o raspoređivanju holandskih vojnika u Afganistanu. Kanadski kontingent će početi povlačenje iduće godine.

Posljednja ispitivanja raspoloženja javnosti u Britaniji pokazuju da podrška ratu u Aganistanu opada i da sve više Britanaca sa skepsom gleda na vladina objašnjenja o nužnosti učešća britanskih vojnika u tom ratu.

U Afganistanu britanske snage krenule su najveću ljetnu ofanzivu protiv Talibana. U operaciju nazvanu "Tor Shazada" uključeno je na stotine britanskih i afganistanskih vojnika, a cilj je izbaciti talibanske borce iz Sayedebada, grada na jugu Afganistana. Taj grad je čvršto uporište Talibana gdje, uz ostalo, prave oružje, raznorazne improvizirane eksplozivne naprave, svakodnevnu opasnost po savezničke i afganistanske snage i civile.

Kapetan Brad Pino
Kapetan Brad Pino

“Učvršćujemo naše pozicije, za slučaj pobunjeničkog napada, pripremamo zalihe vode i hrane da se možemo održati. Zatim će uslijediti patroliranje da bi ocijenili da li možemo računati na podršku lokalnog stanovništva u otkrivanju i slamanju pobunjenika” - objašnjava sadašnju fazu ofanzive kapetan Brad Pino, komadir jednog voda.

U štabu britanskih snaga ocjenjuju da operacija "Tor Shazada" za sada teče uspješno, mada je u cjelini, juli u Afganistanu bio težak mjesec.

U Britaniji, nakon pogibije 15 britanskih vojnika, podrška ratu opada. Uz to, i diplomatske tenzije rastu. Britanski premijer David Cameron optužuje Pakistan da, kako je rekao, izvozi terorizam. Premijerova objašnjena da učešće britanskih snaga u Afganistanu Britaniju čini sigurnijom javnost ne prihvata, tvrdi profesor britanskog Kraljevskog instituta Malcolm Chalmers:

Prof. Malcolm Chalmers
Prof. Malcolm Chalmers

“I ova, kao i prethodna vlada, argumentima o terorističkom lancu javnost nastoji uvjeriti da moramo biti u Afganistanu kako bi spriječili al-Qaidu da se iz Pakistana vrati u Afganistan i da je to način da spriječimo terorističke napade na ulicama Londona. Za većinu Britanaca to nije uvjerljiva argumentacija.”

Britanci nisu jedini u dilemi. Dvije hiljade holandskih vojnika povučeno je iz provincije Urguzan nakon rasprava i neslaganja unutar koalicione vlade Holandije o raspoređivanju holandskih vojnika u Afganistanu. Kanadski kontingent će početi povlačenje iduće godine. U međuvremnu, iz komande NATO-a tvrde da saveznici ostaju jedinstveni. U tom kontekstu general Josef Blotz, glasnogovornik NATO snaga u Afganistanu kaže:

“Sveukupno, stanje spremnosti NATO i afganistanskih snaga se poboljašava i na nivou je koji nam je potreban.”

Čak i ako ukupan broj vojnika u Afganistanu ne bude smanjen, profesor Chalmers ističe da će buduća podrška britanske javnosti ratu u toj zemlji ovisiti od rezultata na terenu:

“Ako u ljeto naredne godine Britanci ne budu osjećali da je ostvaren stvarni napredak, mislim da u Britaniji, a ni u Sjedinjenim Državama, neće biti raspoloženja da se kaže "hajdemo još jednom krenuti." Kao i u slučaju Vijetnama, može doći do rapidnog pada podrške javnosti.”

Vojni zapovjednici u Afganistanu se nadaju da će operacije poput ofanzive "Tor Shazada" rezultirati opipljivim rezultatima. Analitičari, pak, upozoravaju da je potreban veliki napredak na terenu da bi se javnost i u Britaniji, a i u drugim zemljama, članicama NATO saveza, uvjerila da rat u Afganistanu nije rat koji će biti izgubljen.

XS
SM
MD
LG