Linkovi

SAD: Majke majkama


Mlijeko u bočici kojim Lindsey hrani Joshuu je mlijeko druge majke
Mlijeko u bočici kojim Lindsey hrani Joshuu je mlijeko druge majke

Odluka o prehrani bebe mlijekom drugih majki je pojedinačna odluka i odgovornost svake majke. Za Lindsey Ward i Amandu Brewer to je, kako kažu, čin njihovog majčinskog instinka i čin povjerenja u najbolje namjere majki koje daruju majčino mlijeko.

Da su socijalne mreže na Internetu postale neodvojivi dio savremene svakodnevnice potvrđuje još jedan fenomen - sve veća mreža mladih majki koje putem "mreže svih mreža" ostvaruju kontakt i dijele majčino mlijeko za prehranu novorođenčadi i beba čije majke nemaju dovoljno ili nikako vlastitog mlijeka.

Jedna od njih je Lindsey Ward, majka dvoje djece. Prvu bebu, djevojčicu, hranila je hranom za novorođenčad i bebe. Drugu bebu, sada devetomjesečnog dječačića, odlučila je hraniti majčinom mlijekom druge osobe:

„Kada je Joshua gladan, uzimam jednu kesicu, odledim i zagrijem mlijeko. Sada u zamrživaču imam mlijeko od tri druge majke“ - kaže Lindsey Ward.

Za devet proteklih mjeseci ona je koristila majčino mlijeko od 15 žena. Kaže da je sa njima stupala u kontak putem socijalnih mreža i jedne on-line grupe za razmjenu majčinog mlijeka i dodaje:

„Sve što je trebalo da uradim je da na Facebook stavim obavijest da trebam majčino mlijeko za moju bebu.“

Odgovori su stizali za sat, dva... Mlade majke su se sretale, jedne su davale, druge uzimale kesice za zaleđenim mlijekom, bez ikakve novčane nadoknade.

Lindsey Ward i Amanda Brewer sa svojim mališanima
Lindsey Ward i Amanda Brewer sa svojim mališanima

Lindsey Ward i Amanda Brewer, majka-donator, su sada i dobre prijateljice.

Amanda je majka četvoro djece. Imala je dovoljno mlijeka, ali je privremeno morala prestati dojiti dvomjesečnu bebu jer je kupovno mlijeko koje je ona pila, nakon prerade u njenom organizmu, izazivalo alergijsku reakciju kod njene bebe.

„Stupila sam u kontakt sa dvije druge majke i njihovim mlijekom dva tjedna hranila moju bebu“ - govori Amanda.

Nakon ta dva tjedna nastavila je bebu hraniti vlastitim mlijekom, a kako ga je imala i više nego što je trebalo, višak je ispumpavala i pripremala za razmjenu. U njenom slučaju, ona je i donator i primalac.

Američka Uprava za hranu i lijekove upozorava da majčinim mlijekom drugih majki ne bi trebalo hraniti bebe, ako to mlijeko nije testirano na moguća infektivna oboljenja.

Doktor Stephen Wall, savjetnik u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Save the Children podržava takav način pomoći majki majkama, takođe uz nužnu predostrožnost:

Dr. Stephen Wall
Dr. Stephen Wall

„Koristi i prednosti hranjena majčinim mlijekom dokazane su u mnogobrojnim slučajevima prehrane prije vremena rođenih beba. I kada je već tako, zašto ne hraniti i druge bebe? Naravno, treba osigurati uvjete da se izbjegne infekcija ili kontaminacija majčinog mlijeka.“

Neki od rizika prehrane beba mlijekom drugih majki su infekcija hepatisom tipa B ili C, ili pak infekcija virusom HIV, uzročnikom AIDS-a.

Odluka o prehrani bebe mlijekom drugih majki je pojedinačna odluka i odgovornost svake majke.

Za Lindsey Ward i Amandu Brewer to je, kako kažu, čin njihovog majčinskog instinka i čin povjerenja u najbolje namjere majki koje daruju majčino mlijeko.

XS
SM
MD
LG