Linkovi

Na pomolu vakcina protiv raka dojke


Na pomolu vakcina protiv raka dojke
Na pomolu vakcina protiv raka dojke

Jučer je grupa znanstvenika otišla na Capitol Hill kako bi od američkog Kongresa zatražila dodatne fondove za testiranje nove vakcine protiv raka dojke, na ljudima. Liječnici sa klinike Cleveland, u saveznoj državi Ohio, kažu da je vakcina spriječila pojavu raka dojke na miševima, medjutim, da bi se započelo testiranje na ljudima , potrebno je dodatnih 6 milijuna dolara.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije saopćila da je rak dojke drugi po redu po učestalosti kod žena, Kada je u poodmakloj fazi, teže ga je liječiti. A kada i dodje do remisije, rak se nerijetko pojavi nakon nekoliko godina ponovno. Istraživanja eventualne vakcine protiv raka dojke bila su neuspješna do sada. Naime, nedavno su znanstvenici sa Klinike Clevealnd u Ohio-u objavili da su zaustavili rast cancerogenih tumora na dojci nagrupi laboratorijskih miševa specijalno uzgojenih za ova testiranja. Sada doktor Vincent Tuohy i njegove kolege traže od Kongresa 6 milijuna dolara u fondovima kako bi unaprijedili testiranja, tj. probali vakcinu na ljudima.

Vincent Tuohy, Klinika Cleveland, objašnjava:

Vakcina je načinjena tako da spriječava rak dojke, i fokusira svoju snagu na imunitetski odgovor protiv proteina koji dominira u tumoru, odnosno u tumorima dojki, a nema ga u zdravoj dojci, ili bilo kojem drugom tkivu organizma.

Taj se protein zove alpha lactalbumin. Ima ga u majčinom lijeku kod zdravih žena u finalnoj fazi trudnoće, ili kod dojilja. Jedina druga situacija u kojoj se protein može naći je pri formiranju ćelija raka. Kliničke studije bi, ako bude fondova, vakcinirale žene preko 40 godina starosti, kada je rizik od raka dojke veći, a mogućnost trudnoće manja.

Vincent Tuohy, Klinika Cleveland kaže da bi prvo bile testirane žene čiji je rizik dobivanja raka dojke veći ,kako bi ih zaštitili.

Tijekom novinske konferencije u Washingtonu, članica Kongresa i sama preživjela raka dojke, je obećala da će učiniti sve kako bi pomogla u osiguravanju fondova.

Debbie Wasserman Schultz, zastupnica u američkom Kongresu:

6 milijuna dolara je jako malo ako je u pitanju istraživanje koje će mogućno je, osigurati da se mogu provesti uspješni testovi na ljudima.

Ako ovi testovi budu uspješni i daju rezultat, doktor Tuohy predvidja da će vakcina biti na raspolaganju za oko 10 godina.

XS
SM
MD
LG