Linkovi

BiH u borbi protiv terorizma


Daniel Benjamin govori novinarima u State Departmentu u Washingtonu
Daniel Benjamin govori novinarima u State Departmentu u Washingtonu

Kada je riječ o BiH u godišnjem izvještaju State departmenta o stanju terorizma u svijetu se kaže da su uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i nesuglasju medju političkim liderima koje otežava funkcioniranje državne vlade, organizacije za sprovodjenje zakona u BiH prošle godine suradjivale sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv medjunarodnog terorizma.

State department u svom izvještaju navodi da BiH ostaje slaba, decentralizirana država sa slabo uvezanim komunikacijama i konkurentnim sigurnosnim strukturama.

Napori zvaničnika Republike Srpske da potkopaju institucije na državnom nivou usporavaju unapredjenje operacijskih sposobnosti u borbi protiv terorizma i njegovog finansiranja. Ti faktori, kaže se u izvještaju State departmenta, čine BiH ranjivom na potencijalno korištenje kao polazišta za teroritičke operacije u Evropi.

Navodi se zatim da je politizacija pitanja terorizma, uključujući analize terorističkih prijetnji, manja nego u prošlosti. Na državnom nivou obevještajne službe izvanredno suradjuju, i uopće zvaničnici BiH pozitivno odgovaraju na američke kontra-terorističke napore.

Neki bivši članovi mudžahedinskih brigade, kojima je oduzeto gradjanstvo BiH, su se žalili i njihov slučaj je ostao nerješen. U slučaju Abu Hamze al-Suria, žalbeni proces je trajao više od godine.

U izvještaju State departmenta se spominje i slučaj Mirsada Bektaševića, koji ima švedsko državljanstvo i koji je osudjen po optužbama za terorizam. Navodi se da je on iz BiH prebačen u Švedsku, gdje će služiti preostalu kaznu. U 2007 godini on je osudjen u vezi terorizma na osam godina i četiri mjeseca zatvora.

Spomenuto je slučaj četiri osobe, predvodjene Rijadom Rustempašićem, upašne zbog terorizma i trgovine oružjem.

I na kraju se ukazuje da je BiH deset svojih oficira uputila u sastav NATO snaga u Afgaistanu.

XS
SM
MD
LG