Linkovi

Intenzivne borbe na jugu Gaze, UN u utorak ponovo o prekidu vatre


Palestinke ispred mrtvačnice u okolini Kan Junisa, 11. decembar 2023.
(foto: AP/Mohammed Dahman)
Palestinke ispred mrtvačnice u okolini Kan Junisa, 11. decembar 2023. (foto: AP/Mohammed Dahman)

Dok zvaničnici Ujedinjenih Nacija najavljuju za utorak novu sjednicu Generalne skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu vatre u Gazi, izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju borbe sa militantima Hamasa na teritoriji cijele palestinske enklave.

Najžešće borbe vode se na jugu pojasa Gaze, u okolini grada Kan Junisa, nakon što je izraelska vojska na to mjesto preusmjerila većinu svojih aktivnosti posle dva meseca ratnih dejstava na sjeveru.

Stanovnici Kan Junisa rekli su da su izraelski tenkovi stigli do centra tog mjesta, nakon intenzivnih borbi koje su se odvijale tokom prethodne noći.

„Bila je to jedna od nastrašnijih noći, otpor je bio veoma jak. Čuli smo pucnjave i eksplozije koje nisu prestajale satima”, rekao je za Reuters otac četvero djece koji je sa njima izbjegao iz grada Gaze u sklonište u Kan Junisu.

Glavna zdravstvena ustanova u tom gradu, bolnica Naser, preplavljena je mrtvima i ranjenima.

Deca u Kan Junisu
Deca u Kan Junisu

Na suprotnom kraju pojasa Gaze, u sjevernim područjima za koje je Izrael ranije rekao da je vojska uglavnom izvršila svoje zadatke, stanovnici su također rekli da su se vodile neke od najintenzivnijih borbi do sada.

„Usuđujem se da kažem da je to bila najjača bitka koju smo čuli u posljednjih nekoliko nedjelja“, rekao je pedesetdevetogodišnji otac sedmero djece koji se sklonio u izbeglički kamp Džabalija nakon što mu je kuća uništena u području Beit Lahija.

„Nećemo napustiti Džabaliju bez obzira na sve. Umrijećemo ovde kao mučenici ili će nas ostaviti na miru”, rekao je on za Reuters.

„Katastrofalna” zdravstvena situacija

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Gebresijus rekao je u nedjelju da će biti gotovo nemoguće poboljšati „katastrofalnu” zdravstvenu situaciju u Gazi, iako je odbor te organizacije konsenzusom usvojio hitni prijedlog za osiguranje većeg medicinskog pristupa.

Gebresijus je rekao u Ženevi da su medicinske potrebe porasle, kao i rizik od bolesti, ali da je zdravstveni sistem smanjen na trećinu svojih kapaciteta iz vremena prije rata.

Palestinski zvaničnici su stanje također opisali kao katastrofalno jer je, kako je saopšteno, stanovništvo ostalo bez krova nad glavom, bez struje, hrane i čiste vode, te da se medicinski sistem suočava sa kolapsom.

Mustafa Barguti, palestinski političar koji se nalazi na čelu Unije palestinskih komiteta medicinske pomoći sa 25 timova koji rade u Gazi, rekao je da „pola Gaze sada gladuje”.

Dodao je da je 350.000 ljudi imalo infekcije, uključujući 115.000 sa teškim respiratornim infekcijama i bez tople odjeće, ćebadi i zaštite od kiše.

Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je distribucija pomoći u Gazi uglavnom zaustavljena, osim u području Rafa u blizini egipatske granice, uz intenzivne borbe i ograničenja pristupa glavnim putevima koji sprječavaju humanitarne operacije.

U ovom izvještaju korišteni su materijali agnecija Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG