Linkovi

Obamini ratovi - nova knjiga Boba Woodwarda


Obamini ratovi - nova knjiga Boba Woodwarda
Obamini ratovi - nova knjiga Boba Woodwarda

Plural u naslovu Obaminih ratova ne odnosi se na ratove u Afganistanu i Iraku, već samo na rat u Afganistanu i rat unutar administracije američkog predsjednika oko angažmana američkih snaga u toj zemlji

Bob Woodward, zajedno je s Carlom Bernsteinom "provalio" Aferu Watergate sedamdesetih godina prošlog stoljeća koja je dovela do ostavke predsjednika Nixona. U svojoj novoj knjizi Obamini ratovi pokušava opet povesti čitatelja duboko u Bijelu kuću, Pentagon i Državno tajništvo, mjesta gdje su donesene ključne odluke o američkoj strategiji i angažmanu u Afganistanu.

Plural u naslovu Obaminih ratova ne odnosi se na ratove u Afganistanu i Iraku, već samo na rat u Afganistanu i rat unutar administracije američkog predsjednika oko angažmana američkih snaga u toj zemlji. Već više od tri desetljeća kroničar zbivanja u Bijeloj kući, Bob Woodward još je jednom čitateljima ponudio uvid u proces donošenja odluka u američkoj izvršnoj grani vlasti. Mnoge informacije iz knjige poznate su pratiteljima političkih zbivanja, ali ima i mnogo pojedinosti koje je Woodward iščeprkao svojim upornim istraživalačkim radom, a koje dosad nisu bile objavljene.

Primjerice, Woodward opisuje jedno nedjeljno jutro kad se dopredsjednik Joe Biden nenajavljeno pojavio u Bijeloj kući i čekao pokraj stepenica predsjednika da iziđe iz rezidencijalnog dijela, prije sastanka s njegovom ekipom za nacionalnu sigurnost gdje se trebala definirati misija u Afganistanu, kako bi ga upozorio da bi Afganistan mogao postati novi Vijetnam. "Predsjednik je rekao: 'Neću staviti svoj potpis na neuspjeh. Neću biti poput onih drugih predsjednika i ostati pri toj politici zbog svog ega, svoje politike i svoje političke sigurnosti'. Drugim riječima, Barack Obama je rekao: 'Ja neću biti drugi Lyndon Johnson. 'Mi moramo imati plan, mi ćemo se povući, mi ćemo okončati taj rat'. Tako da mislim da on želi povlačenje Amerikanaca iz Afganistana. Opetovano je govorio na top secret sastancima, 'Neću da ostanemo u Afganistanu deset godina, neću da potrošimo bilijun dolara'. Kad sam ga intervjuirao rekao sam 'Ne možete izgubiti rat tijekom vašeg mandata'. On mi je rekao, 'Ja ne razmišljam u kategoriji izgubljenog ili dobivenog rata, ja želim da ovoj zemlji bude bolje'".

Među stvarima koje Woodward po prvi put otkriva u Obaminim ratovima jest i informacija da je predsjednik dao ovlaštenje da Središnja obavještajna agencija CIA formira i financira oko tri tisuće plaćenika. Riječ je o paravojnim snagama koje čine uglavnom Afganistanci i čije aktivnosti uključuju protu-terorističke operacije u Afganistanu i Pakistanu. Za pripremanje Obaminih ratova Woodward je proučio tisuće dokumenata, obavio stotine razgovora s dužnosnicima Obamine administracije i samim predsjednikom i dobio na uvid bilješke s četrdesetak sastanaka koje je Barack Obama održao sa svojim najbližim suradnicima o Afganistanu. Jedna od specijalnosti Boba Woodwarda je to da uspije navesti ljude "bliske krugovima", odnosno visoko pozicionirane pripadnike administracije, da govore. U jednom interviewu, povodom objavljivanja ove knjige, Woodward je rekao kako su ga vrlo rano u administraciji podsjetili da se sjećaju "dubokog grla" – izvora koji je osiguravao njemu i Bernsteinu top secret informacije u aferi Watergate. "Na početku projekta priprema za ovu knjigu, jedan viši savjetnik predsjednika Obame mi je prišao i rekao 'Nećete ovdje pronaći mnogo 'dubokih grla'. Pri kraju procesa pisanja ove knjige, isti savjetnik mi je čitao svoje zabilješke sa super tajnih sastanaka".

Knjiga Boba Woodwarda na neki način opisuje predsjednika koji dobro zna što neće u Afganistanu – dugotrajni angažman i ogromne financijske troškove - ali isto tako i predsjednika kojem nije jednostavno definirati ratne ciljeve. Knjigu Obamini ratovi urednika Washington Posta Boba Woodwarda objavila je izdavačka kuća Simon and Schuster.

XS
SM
MD
LG