Linkovi

"Blow-dry" barovima posao cvjeta unatoč (ili zahvaljujući) recesiji


Blow-Dry Bars Heat Up Despite Recession
Blow-Dry Bars Heat Up Despite Recession
Otkako je počelo opadanje ekonomskih aktivnosti u 2008. godini, mnogi biznisi muku muče da bi se održali i nekako preživjeli. Ali, kako iz Los Angelesa javlja Elizabeth Lee, jedan tip biznisa koji cvjeta i širi se cijelom Amerikom i u ovim recesijskim vremenima, to su saloni za feniranje ili “blow-dry” barovi.

Dry Bar nije vaš tipični frizerski salon. Šišanje i bojanje kose nije ono glavno čime se njegovi stilisti bave. Njihov je cilj i zadatak – profesionalnim šamponiranjem i feniranjem dati svakoj svojoj mušteriji izgled zvijezde. Cijena tog glamura – samo 35 dolara!

“To je tako povoljno da sam spremna tjedno odvojiti 35 dolara. Malo štedim na hrani, manje jedem vani, jer ovo je za mene vrijednije,” kaže mušterija Adrienne Zubia.

“Mi na to ne gledamo kao na obično feniranje, kao na prodavanje feniranja,” kaže osnivateljica Dry Bara, Alli Webb, “nego to vidimo kao prodavanje zadovoljstva i pouzdanja koje pruža dobro feniranje. Vjerujem da je to osjećaj koji žele sve žene.”

Alli je otvorila svoj prvi salon za feniranje u Los Angelesu jer je uvidjela veliku potrebu na tržištu.

“Imali ste ili vodeće i skupe salone, sa cijenama od 80, 90, 100 dolara, ili obični lanac frizeraja, gdje je cijena niža, ali nikad ne znate što dobijate.”

Zadnje dvije godine, posao ide tako dobro da je Alli Webb otvorila čak 16 barova za feniranje širom Amerike. Očekuje da će do kraja iduće godine otvoriti još devet takvih salona. Ali Dry Bar nije jedini te vrste koji bilježi veliki uspjeh u poslovanju.

“Niču posvuda, svakog dana, na raznim lokacijama i ima ih širom Sjedinjenih Država,” kaže Gretty Hasson, koja je My Blow L.A. otvorila prije dvije godine.

“Shvatili smo da je to bio početak jednog velikog trenda. U San Franciscu, u Kanadi, u New Yorku... otvarali su se barovi za feniranje. Znali smo da od Beverly Hillsa nema boljeg mjesta.”

Potražnja za tim uslugama bila je tako visoka da je My Blow L.A. profit ostvario već tijekom prvog mjeseca poslovanja.

“Otvorili smo biznis baš za vrijeme recesije. Ona nam je zapravo na neki način i pomogla, jer žene, koje obično idu frizeru jednom tjedno i plaćaju $70, sad su mogle za istu svotu ići frizeru dva puta tjedno. A one koje sebi nisu mogle priuštiti da tjedno odvajaju $70 dolara za frizuru, sad to mogu dobiti za samo 35 dolara.”

Gretty Hasson uskoro otvara svoj drugi salon, tj. bar za feniranje. Mnogi svojim mušterijama nude tretman i usluge slične onima koje dobijaju u wellness centrima – ukusan zalogaj, čašu pjenušca, gledanje nekog filma. Vlasnici blow-dry barova kažu da se raspon njihovih mušterija kreće od zaposlenih žena do majki.

“Ja sam sve to – pišem, bavim se glumom i majka sam. Nisam tip koji izlazi van na ležerne ručkove, nemam vremena ni toliko novca da za tjedni odlazak frizeru plaćam 500 dolara. Zato mi se ova ideja jako sviđa, smatram da je vrlo dobra,” govori mušterija Susanna Brisk.

Gretty Hasson kaže da blow-dry barovi nisu samo trend. Očekuje da će ih biti u svakom gradu, na svakom uglu, i to u vrlo bliskoj budućnosti.
XS
SM
MD
LG