Linkovi

Novi test krvi-revolucionarno otkriće u liječenju raka


Novi test krvi-revolucionarno otkriće u liječenju raka
Novi test krvi-revolucionarno otkriće u liječenju raka

Doktori se nadaju da će, mjerenjem broja i vrste kancerogenih ćelija u krvi, moći vidjeti da li tretman kod određenog pacijenta djeluje.

Jedna od najuzbudljivijih vijesti u istraživanju raka u posljednju deceniju se odnosi na testove koji se trenutno provode u četiri centra za liječenje raka u Sjedinjenim državama. Ti centri se koriste veoma osjetljivim, novim testom krvi kojeg su razvili doktori u bolnici Massachussets u Bostonu. Taj test bi mogao značiti revoluciju u načinu na kojeg se liječi ta bolest.

Kada tumor raste, on u krvotok pušta kancerogene ćelije. Novi test bi trebao otkriti i najmanje tragove kancerogenih ćelija koje cirkuliraju u krvi. Doktor Dennis Haber je jedan od istražitelja.

Za svaku kancerogenu ćeliju u krvi, tu je preko milijarde ćelija koje kruže krvotokom. Stoga je veliki izazov ovog testa izvući jednu od milijarde ćelija, kaže on.

U ovom novom testu, primjerak krvi se testira preko mikročipa na kojem se nalazi specijalna vrsta ljepila. Doktor Mehmet Toner objašnjava sljedeći korak.

Sve ćelije prolaze kroz mikročip, ali čip prepoznaje samo kancerogene ćelije i one se lijepe za njega, kaže doktor Toner.

Zdrave ćelije prolaze. Doktori se nadaju da će, mjerenjem broja i vrste kancerogenih ćelija u krvi, moći vidjeti da li tretman kod određenog pacijenta djeluje. Doktor Elmer Huerta je bivši predsjednik Američkog udruženja za liječenje raka.

Kada liječim pacijente, nastojim na rentgenu, CT skenu, ili MRI-u vidjeti da li se tumor smanjuje i nestaje.

Novi test krvi-revolucionarno otkriće u liječenju raka
Novi test krvi-revolucionarno otkriće u liječenju raka

Ali ponekad rentgen ili biopsija tek nakon nekoliko mjeseci pokažu da li je tretman djelotvoran. I ključno vrijeme se gubi ako tumor nastavlja rasti. Sa novim testom međutim, doktori će odmah znati da li pacijent još uvijek ima rak.

Ovo je put koji se otvara pred našim očima, a to je da će praćenje pacijenata koji boluju ili su bolovali od raka biti mnogo preciznije i određenije. To znači da će biti manji broj slučajeva kada se rak vraća. Ako dobro upotrijebimo tu tehnologiju, moći ćemo mnogo ranije otkriti da li se rak vraća i pacijente ćemo tada moći podvrgnuti adekvatnom tretmanu sa novim lijekovima, kaže doktor Huerta.

Greg Verttos je dio kliničkog testa u Bostonu. On boluje od napredne stadije raka.

To bi doista omogućilo pravovremen odgovor. I to bi za mene značilo sve na svijetu, kaže on.

Za sada su testovi ograničeni samo na pacijente koji boluju od raka. Ali tehnologija postavlja pitanje: da li bi se takav test mogao upotrijebiti za, na oko, zdrave pacijente? Specijalista za rak dojke, doktorica Susan Love, kaže da za sada ne.

Mi svi u tijelu imamo kancerogene ćelije koje ne stvaraju nikakve probleme. Stoga moramo biti pažljivi kod ove nove tehnologije da ne pretjeramo sa tretmanom uspavanih ćelija koje nam nikada ne bi zadavale nikakve probleme, u našem nastojanju da uhvatimo svaku ćeliju koju vidimo, kaže doktorica Love.

Očekuje se da će testiranja trajati oko pet godina. U međuvremenu, doktor Huerta kaže da ljudi moraju biti na oprezu.

Dok čekamo da ova nova tehnologija sazrije, ne smijemo zaboraviti da je rak tih i da su, iako nisu savršeni, najbolji testovi koje danas imamo za rano otkrivanje raka pap, mamogram, test krvi u stolici, kolonoskopija i pregled prostate. I naravno, pregled kod doktora.

Ukoliko se testiranja pokažu uspješnim, istražitelji se nadaju da bi ovaj test mogli staviti u širu upotrebu.

XS
SM
MD
LG