Linkovi

Blinkenov put u Evropu u sklopu Bidenovih napora da poboljša transatlantske veze


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u ponedjeljak u Brisel gdje će se sastati sa liderima NATO-a i Evropske unije (EU) u sklopu napora predsjednika Joea Bidena da poboljša transatlantske veze.

Blinken će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova članica Sjevernoatlantske alijanse NATO-a i konsultovati se sa saveznicima i generalnim sekretarom ovog bloka Jensom Stoltenbergom 23. i 24. marta, navodi State Department.

Sastanci u Briselu imaju za cilj da "naglase odlučnost Bidenove administracije da ojača transatlantski savez i ponovo osnaži naše veze sa saveznicima kroz NATO", naveo je State Department.

U ovim razgovorima biće riječi o zabrinutosti zbog poteza Kine i Rusije, kao i ulozi NATO-a u Afganistanu, cyber-sigurnosti, borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama, energetskoj sigurnosti i drugim zajedničkim izazovima, dodaje se u saopštenju State Departmenta.

Blinken će razgovarati i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i šefom spoljne politike EU Josepom Borrellom o oporavku od pandemije COVID-19, klimatskim promjenama i jačanju demokratije.

Na brifingu uoči puta u Brisel, Philip Reeker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja, rekao je da su SAD i dalje posvećene bliskim konsultacijama sa saveznicima iz NATO-a i drugim partnerima u vezi sa vojnom misijom u Afganistanu.

"Započeli smo misiju zajedno. Prilagodićemo se zajedno kao i svih ovih godina. A kada za to dođe vrijeme, zajedno ćemo otići", naveo je Reeker.

U NATO snagama u Afganistanu, koje predvode SAD, ima oko 10.000 vojnika koji pomažu u obuci i savjetovanju domaćih snaga bezbjednosti.

Biden je istakao da će Washingtonu biti "teško" da se ispuni obaveza o povlačenju američkih i NATO trupa do 1. maja, što je predviđeno sporazumom sa talibanima.

Odnosi sa Rusijom biće tema i tokom Blinkenovog puta u Evropu, rekao je Reeker, napominjući da administracija Bidena traži uspostavljanje veza sa Moskvom koje su predvidive i stabilne.

"Razgovaraćemo sa našim saveznicima o različitim pogledima na Rusiju i kako možemo da se angažujemo u odnosima sa njom na načine koji očigledno unapređuju naše kolektivne interese, ali ostajemo vrlo jasni u pogledu izazova koji ona predstavlja", rekao je Reeker.

"S obzirom na ponašanje Rusije posljednjih mjeseci i godina, biće i protivriječnih elemenata, kao što je sekretar naglasio, i nećemo se kloniti toga", rekao je Reeker.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, vratio se u Moskvu 21. marta nakon poziva na hitne konsultacije usred porasta tenzija sa Washingtonom, izazvanih Bidenovim komentarom da vjeruje da je njegov ruski kolega Vladimir Putin ubica.

Blinkenovo putovanje je još jedna ilustracija resetovanja Bidenove spoljne politike koja naglašava diplomatiju i podršku dugogodišnjim vezama nakon što je bivši predsjednik Donald Trump vodio politiku "Amerika na prvom mjestu" koja je tradicionalne saveznike više tretirala kao rivale nego kao partnere.

Dok nova američka administracija nastoji da uvjeri saveznike u NATO-u, ona takođe mora da se koordinira sa evropskim partnerima po mnogim pitanjima, uključujući iranski nuklearni sporazum, politiku prema Kini, klimatske promjene i dugotrajne sporove oko trgovine, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG