Linkovi

Bjelorusija u znak odmazde zabranjuje uvoz hrane iz EU i SAD


FILE: Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with top level military officials in Minsk, Belarus, on Nov. 22, 2021.
FILE: Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with top level military officials in Minsk, Belarus, on Nov. 22, 2021.

Bjelorusija planira da od 1. januara 2022. zabrani uvoz mnogih vrsta prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i drugih zemalja, u znak odmazde zbog sankcija protiv zvaničnog Minska.

Vlasti u Bjelorusiji su 7. decembra saopštile da će biti zabranjen uvoz iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mjere će biti na snazi šest mjeseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mliječni proizvodi, voće, povrće i kuhinjska so.

Hrana za bebe i prehrambeni suplementi će i dalje moći nesmetano da stižu u Bjelorusiju.

Bjeloruska vlada navodi da su nove zabrane moguće, u slučaju da dođe do novih zapadnih sankcija.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju, uveli su 2. decembra sankcije protiv desetina pojedinaca i entiteta u Bjelorusiji, u koordinisanom potezu da pojačaju kaznene mjere protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegove vlade.

Najnovija runda sankcija ima za cilj da značajno poveća pritisak na Lukašenka, koji je optužen da je namjestio predsjedničke izbore prošle godine da bi ostao na vlasti, naredio masovni obračun protiv opozicije i nedavno poslao migrante na granicu istočnoevropske nacije sa EU u nastojanje da izazovu krizu unutar nje.

Bjelorusija poriče da preusmjerava migrante, većinom sa Bliskog istoka, na granicu te države sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG