Linkovi

Bjelorusija počela da preuzima rusko nuklearno oružje


Arhiv - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u Moskvi.
Arhiv - Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u Moskvi.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja počela da preuzima rusko taktičko nuklearno oružje, od kojih su neki komadi tri puta snažniji od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Ovo je prvi put da Rusija, još od vremena Sovjetskog saveza, raspoređuje nuklearno oružje van svojih granica.

Taj korak pažljivo prate SAD i njihovi saveznici, kao i Kina, koja je više puta upozoravala na upotrebu nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

"Imamo rakete i bombe koje smo dobili od Rusije", rekao je Lukašenko u intervjuu za ruski državni TV kanal Rusija 1. "Bombe su tri puta snažnije od bačenih na Hirošimu i Nagasaki".

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će nuklearno oružje biti fizički raspoređeno na teritoriji Bjelorusije "za nekoliko dana" i da ima kapacitete da preuzme i rakete većeg dometa, ako bude potrebno.

Ruski predsjednik je u martu saopštio da je pristao da razmjesti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, ukazujući na to da su SAD raspoređivale takvo oružje u nizu evropskih zemalja tokom mnogo decenija.

SAD su kritikovale Putinovu odluku, ali su rekle da nemaju namjeru da mijenjaju sopstveni stav o strateškom nuklearnom oružju i da nisu vidjele nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje.

Bjelorusija svoju odluku da preuzme rusko nuklearno oružje pravda odvraćanjem od potencijalnih agresora. Ta zemlja graniči sa tri članice NATO-a: Litvanijom, Letonijom i Poljskom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG