Linkovi

Biloxi, Mississippi - šest godina nakon Katrine


Biloxi Visitors Center na obali Meksičkog zaljeva
Biloxi Visitors Center na obali Meksičkog zaljeva

Cheryl Kring: "Bez obzira na sve, ja ću se uvijek vratiti, i ovo će uvijek biti moj kutak. Ja volim ovaj grad, i čitavo ovo područje. Ne možete tek tako napustiti svoj dom"

Kada je uragan Katrina poharao obalu Meksičkog zaljeva prije šest godina, devastirao je sto kilometara obale Mississippija. Kuće, škole, knjižnice i hoteli pretvoreni su u ruševine. Automobili, kamioni i brodovi bili su razbacani naokolo. Čitavi su kvartovi nestali. Tisuće stanovnika i biznisa napustilo je ovu saveznu državu. No, oni koji su ostali, napokon vide dugo očekivana poboljšanja.

Novoizgrađena vila sa viskim bijelim stubovima i velikom terasom s koje se pruža pogled na Meksički zaljev, znak je da se grad Biloxi ponovno gradi.

Novi turistički centar privlači ne samo turiste, nego i lokalno stanovništvo. Unutra, posjetitelji mogu pogledati video o tome kako je uragan promjenio sve u ovom gradu.

Obnova je spor i skup proces za grad koji živi od turizma i riblje industrije. Drugi gradovi u obalnom području savezne države Mississippi sučeljeni su sa sličnim izazovima. Savezna vlada odvojila je 25 milijardi dolara za ovaj ogroman poduhvat. Guverner Haley Barbour kaže da su napori obnove u početku bili usredotočeni na povratak stanovnika u njhove domove: "Oko četiri milijarde dolara bilo je odvojeno za obnovu kuća. Do konca tog projekta bit će obnovljeno ili ponovno izgrađeno više od 50 tisuća domova u obalnom području."

Još jedan veliki projekt koji se financira saveznim sredstvima je renoviranje luke u gradu Gulfport, vrijedan 570 milijuna dolara. Guverner Barbour rekao je da će podizanje čitave luke i terminala za prijem kontejnera, na sedam i pol metara, ili 25 stopa iznad razine mora, zaštititi stranke nego i čitavu zajednicu: "Podizanje razine za 25 stopa sasvim sigurno garantira da niti jedna druga oluja neće moći potopiti kontejnere u luci, kao ni crkve, kuće, automobile i zemlju u krugu od osam milja."

Malo dalje prema istoku, grad Gulfport obnavlja luku za rekreacijske brodove. Gradonačelnik George Schlogel obećava preporod priobalnog područja, koje će, kaže on, biti još bolje nego prije uragana Katrina: "Proces obnove bio je vrlo težak. Poravnali smo čitavu luku, i počeli ispočetka, i sve ponovno gradili. Mislim da smo izgradili nešto što će moći odoljeti budućim olujama. Ne želim reći da je potpuno imuno na oluje, ali održivo u svakom slučaju."

I premda se gradove ne može preseliti iz opasnih područja, ljude može, što su mnogi i učinili. Barb Corry doselio se u Biloxi samo par mjeseci prije uragana Katrina, kako bi bila bliže svom sinu. Premda je njena kuća odoljela oluji, ona se preselila nekih 160 kilometara sjeverno, jer kaže da ne želi živjeti s pomisli na još jedan uragan.

No, mnogi građani Meksičkog zaljeva uopće ne žele razmišljati o selidbi. Cheryl Kring čitav je život živjela nedaleko plaže u Wavelandu, nekoliko sati vožnje od New Orleansa. Bila je dijete kada je, 1969. njen obiteljski dom srušio uragan Camille. Ona i njen suprug izgubili svoj dom za vrijeme uragana Katrina. Sada su se vratili u svoj dom koji je potpuno renoviran. "Kada uragan ponovno dođe, a doći će sigurno, ja ću pokupiti ono što mogu, i pobjeći, a potom ćemo ponovno sve izgraditi na ovom istom mjestu" - kaže Chryl Kring.

Uragan Katrina skoro je potpuno uništio grad Waveland. Polovica od osam tisuća stanovnika ovog mjesta otišli su i nikada se više nisu vratili. No, čak ni dva uragana kategorije 5 ne mogu uništiti povezanost koju Cheryl Kring ima sa ovim komadom zemlje. "Bez obzira na sve, ja ću se uvijek vratiti, i ovo će uvijek biti moj kutak. Ja volim ovaj grad, i čitavo ovo područje. Ne možete tek tako napustiti svoj dom" - rekla nam je naša sugovornica.

XS
SM
MD
LG