Linkovi

Bijela kuća: "Veoma ozbiljno" shvatamo napade na naše snage u Iraku


Zračna baza Al Asad
Zračna baza Al Asad

Sjedinjene Države gledaju "veoma ozbiljno" napad militanata koje podržava Iran tokom vikenda na bazu u kojoj se nalaze američke snage u Iraku, saopštila je u nedjelju Bijela kuća.

"Bio je to vrlo ozbiljan napad, uz korištenje balističkih projektila koji su predstavljali stvarnu prijetnju", rekao je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer u nedjelju za emisiju ABC-a "Ove sedmice".

"Reagovaćemo... da uspostavimo odvraćanje u ovim situacijama i da pozovemo na odgovornost ove grupe koje nas nastavljaju da nas napadaju", dodao je Finer.

Militanti koje podržava Iran ispalili su "više balističkih projektila i raketa" na zračnu bazu Al-Asad u zapadnom Iraku kasno u subotu, saopštila je američka vojska, što je dovelo do jednog iračkog i mogućih američkih žrtava.

Pentagon je saopštio da su većinu projektila ispaljenih na bazu presreli sistemi protivvazdušne odbrane.

Upotreba balističkih projektila označava eskalaciju napada, koji su ranije izvedeni raketama i dronovima niže tehnologije.

"Možete biti sigurni da ovo shvatamo izuzetno ozbiljno", rekao je Finer.

Od sredine oktobra bilo je na desetine napada na oko 2.500 američkih vojnika u Iraku i 900 vojnika u Siriji, koji su tamo raspoređeni sa drugim koalicionim snagama u borbi protiv džihadista iz grupe Islamska država.

Za većinu incidenata, uključujući napad u subotu, odgovornost je preuzeo "Islamski otpor u Iraku", labav savez oružanih grupa povezanih s Iranom koje se protive američkoj podršci Izraelu u sukobu u Gazi.

Sve veći raketni napadi u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu povećali su strah od širenja rata u Gazi na Bliskom istoku, suprotstavljajući Iran i njegove saveznike Izraelu i Sjedinjenim Državama.

Iran je rekao da je pet njegovih komandanata Revolucionarne garde ubijeno u subotu u raketnom napadu na kuću u Damasku, okrivljujući za napad Izrael, a sigurnosni izvori u Libanu rekli su da je tamošnji izraelski napad ubio člana Hezbolaha koji podržava Iran. Izrael to nije komentarisao.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG