Linkovi

Najnovije

Bidenova prva godina donosi skromne promjene u imigracionoj politici

Migranti, uglavnom Haićani, idu prema američkoj granici, u blizini Huehuetana, Meksiko, 26. novembar 2021. REUTERS/Jose Luis Gonzalez
Migranti, uglavnom Haićani, idu prema američkoj granici, u blizini Huehuetana, Meksiko, 26. novembar 2021. REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Kao predsjednički kandidat prošle godine, Joe Biden osudio je restriktivnu imigracionu politiku Trumpove administracije i obećao donošenje sveobuhvatne reforme koja bi ponovno potvrdila američku predanost onima koji traže azil i izbjeglicama. Kako završava Bidenova prva godina u Bijeloj kući, njegova evidencija o imigraciji pokazuje skromne promjene.

U svom možda najvidljivijem pomaku u odnosu na prethodnu administraciju, predsjednik Biden je naredio zaustavljanje izgradnje zida duž granice između SAD-a i Meksika ubrzo nakon preuzimanja dužnosti.

Međutim, veći dio imigracione politike tokom Trumpovih godina traje i dalje. Bidenova administracija zadržala je Title 42, politiku provedenu kao odgovor na pandemiju, koja nalaže brzo protjerivanje migranata kao javnozdravstvenu mjeru, čak i kada je Amerika otvorila svoje kopnene granice prema Meksiku i Kanadi. A nalog federalnog suda prisilio je ponovno uspostavljanje politike bivše administracije, koja je tražioce azila držala na meksičkoj strani granice dok su čekali datume američkog imigracionog suda, poznate kao Protokoli o zaštiti migranata (MPP).

Zagovornici imigracija kažu da je Biden dodao malo čovječnosti u američki imigracioni sistem, ali da ima zasluge za malo šta više od toga.

"Zamolili smo ovu administraciju da [okonča] MPP, Title 42, da pusti djecu i porodice, koje su u pritvoru i da počne mijenjati ne samo narativ, već i da ima proaktivniju strategiju za obnovu procesa azila na granici", rekao je za Glas Amerike (VOA) Fernando Garcia, direktor Granične mreže za ljudska prava u El Pasu u Teksasu. "Ali u praksi, još možemo vidjeti neku vrstu Trumpovog naslijeđa na granici. To se nije promijenilo i razočarani smo što se to još događa."

Američko-meksička granica i tražioci azila

Osim što je okončao izgradnju graničnog zida - potpisni projekat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - Biden je, zapravo, naredio da se MPP zaustavi ubrzo nakon njegove inauguracije u januaru.

Teksas, američka država pod vodstvom republikanaca, koja graniči s Meksikom, tužila je Bidenovu administraciju kako bi zadržala tu politiku. U avgustu je federalni sudija presudio da je Bidenova administracija nepropisno okončala politiku i naredio da se ona ponovo uspostavi.

"Borio sam se da zaštitim našu južnu granicu i pobijedio", rekao je u izjavi u to vrijeme glavni državni advokat Teksasa, Ken Paxton. "Neću dopustiti da sigurnost stanovnika Teksasa bude prepuštena na milost i nemilost nepromišljenom predsjedniku."

Migranti iz Brazila prolaze kroz rupu u graničnom zidu kako bi stigli do Sjedinjenih Država.
Migranti iz Brazila prolaze kroz rupu u graničnom zidu kako bi stigli do Sjedinjenih Država.

Dok je ulagala žalbu na presudu, Bidenova administracija ponovno je implementirala politiku 6. decembra, nakon što je Meksiko pristao primiti vraćene migrante.

Dok je Bijela kuća nastojala ukinuti MPP, isto se ne može reći za Title 42, koji je Bidenova administracija odlučila zadržati od početka.

Od 20. marta 2020. stotine hiljada migranata, koji traže azil u Sjedinjenim Državama, protjerano je u svoje matične zemlje. Implementiran i nametnut kao opšta politika od strane Trumpove administracije, Title 42 izmijenjen je pod Bidenom kako bi omogućio humanitarna izuzeća, u slučajevima maloljetnika bez pratnje i porodica s malom djecom.

Analitičarka Instituta za migracijsku politiku Jessica Bolter rekla je da je zadržavanje politike "najviše uticalo na ljude koji dolaze na granicu". Dodala je: "Naravno, sada imamo i MPP dodan toj mješavini."

Izbjeglice

Tokom Trumpove četiri godine na vlasti, godišnji limit za prihvat izbjeglica u SAD smanjen je sa 85.000 na 15.000.

Biden je u početku zadržao ograničenje broja izbjeglica na 15.000, najniže u modernoj istoriji SAD-a, što je izazvalo negodovanje demokratskih saveznika na Capitol Hillu. U maju je administracija promijenila smjer i podigla gornju granicu na 62.500. (Ukupan broj primljenih izbjeglica u SAD iznosio je samo 11.411 za fiskalnu godinu 2021., koja je završila 30. septembra.)

Administracija je od tada podigla gornju granicu za izbjeglice za 2022. na 125.000. Ipak, stvarni prijemi i dalje kasne, a Bijela kuća je priznala da će "cilj [od 125.000 primljenih] biti teško postići" unatoč Bidenovoj odlučnosti da "obnovi" program i ponovo uspostavi "američku predanost zaštiti najranjivijih i da stoji kao svetionik slobode i utočište svijetu."

Prioriteti provedbe

Dok je rekordna migracija na američko-meksičku granicu privukla najveću pažnju tokom prve godine Bidenove vlasti, istraživači kažu da se malo toga promijenilo u načinu provođenja na federalnoj granici.

Prema Bolteru, "stvarno dramatične promjene" se vide u unutrašnjoj provedbi i kako je američka imigraciona i carinska služba (ICE) promijenila prioritet hapšenja kako bi se fokusirala na imigrante bez dokumenata, koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti ili javnoj sigurnosti. Za vrijeme Trumpove administracije, svaki imigrant koji bez odobrenja živi u SAD-u mogao je biti podvrgnut hapšenju i deportaciji.

"Ovo su promjene koje utiču na način na koji imigraciona populacija u SAD-u živi svoj svakodnevni život", rekao je Bolter. "Bidenova administracija postavila je nove prioritete provedbe ICE-a, koji sužavaju populaciju koja je na meti hapšenja ili deportacije. Zbog toga se u slučaju velike većine neovlaštenih imigranata, koji žive u SAD-u, ukida prioritet za izvršenje."

Maloljetnik iz Hondurasa, koji privremeno živi u skloništu za migrante El Caminante, nosi američki šešir u Palenqueu, Meksiko, 26. marta 2021.
Maloljetnik iz Hondurasa, koji privremeno živi u skloništu za migrante El Caminante, nosi američki šešir u Palenqueu, Meksiko, 26. marta 2021.

Bidenova administracija, takođe, je djelovala kako bi spriječila ICE da izvrši hapšenja na sudovima, te je ograničila pritvor trudnica.

"I vjerojatno jedan od najznačajnijih koraka koje su poduzeli u području izvršenja je okončanje masovnih operacija izvršenja na radnom mjestu", dodao je Bolter.

Legalna imigracija

Nakon više od godinu dana zatvaranja, američke ambasade i konzulati diljem svijeta ponovno su otvorili termine za imigrantske i neimigrantske vize. Ipak, zbog kontinuirane pandemije COVID-19, takve usluge ostaju ograničene.

U novembru je State Department objavio da više od 460.000 ljudi čeka na razgovore, dodajući opsežan zaostatak onih koji žele podnijeti zahtjev za legalni boravak u SAD-u i druge kategorije.

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD-a, agencija odgovorna za američki sistem naturalizacije, napravila je promjene pod Bidenom.

Agencija je u svojim publikacijama zamijenila riječ "vanzemaljac" – koju neki smatraju pogrdnom – s "nedržavljanin" ili "nedokumentovani nedržavljanin" i obvezala se da će imigracione obrasce učiniti "tačnijim, na vrijeme i lakšim za razumijevanje".

Imigraciono zakonodavstvo stagnira

Prvog dana svog mandata, predsjednik Biden je predstavio sveobuhvatnu reformu zakona o imigraciji, Zakon o državljanstvu SAD-a iz 2021., koji je uključivao 8-godišnji put do državljanstva za procijenjenih 11 miliona imigranata bez dokumenata u SAD-u.

Nacrt zakona tek treba da izglasaju Predstavnički dom i Senat, a na Capitol Hillu se smatra da je gotovo mrtav.

Zasebno, demokrati u Senatu su u više navrata nastojali dodati elemente imigracijske reforme na ogroman račun za potrošnju mreže socijalne sigurnosti. U svakom slučaju, senatski parlamentarac presudio je da mjere useljavanja ne spadaju u račune o potrošnji koje mogu proći prostom većinom glasova.

Kao rezultat toga, legislacija o reformi useljeništva trebaće podršku tri petine većine kako bi napredovala u Senatu od 100 članova, gdje demokratski klub ima samo 50 članova, a republikanci su ujedinjeni u osporavanju reformskih prijedloga demokrata.

S obzirom na to da demokrati kontrolišu obe izabrane grane američke vlade, nesposobnost Washingtona da reformiše američki imigracioni sistem, koji je često kritikovan, gorka je pilula za zagovornike.

"Naša nada, naš zahtjev i naša očekivanja bili su da ova nova administracija donose novi zrak u pogledu imigranata i useljeničke politike s humanijim pristupom useljavanju, i vjerovali smo u to", rekao je za Glas Amerike (VOA) Garcia, iz Granične mreže za ljudska prava.

Dok su zagovornici imigracije razočarani što Bidenova administracija nije učinila više da se okrene od Trumpove politike, republikanci krive predsjednika za dugotrajni porast migranata na granici, rekavši da je njegova poruka navela ljude u Srednjoj Americi i drugdje da vjeruju da su američke granice otvorene za pridošlice.

See all News Updates of the Day

Kongres usvojio zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini i Izraelu, Biden potpisuje u srijedu

Aktivisti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: Mandel NGAN / AFP)
Aktivisti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: Mandel NGAN / AFP)

Američki Kongres je u utorak uvečer, poslije višemjesečnog zastoja, usvojio sveobuhvatni paket strane pomoći vrijedan 95 milijardi dolara, čime je otvoren put da se Ukrajini pošalje novo oružje u svijetlu napredovanja ruskih snaga i nestašica vojnih zaliha u toj zemlji.

Senat je sa 79 glasova za i 18 protiv usvojio četiri zakonska prijedloga koja je protekle subote odobrio Predstavnički dom, nakon što su republikanski lideri prošle nedelje dozvolili da se glasa o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i američkim partnerima u Indo-pacifiku.

Četiri zakonska prijedloga su u Senatu usvojena u jednom paketu. Predsjednik Joe Biden najavio je da će zakonski prijedlog potpisati u srijedu.

"Potpisaću ovaj zakonski prijedlog čim stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bi počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, Izrael koji je upravo bio sučen sa napadom Irana bez presedana, za izbjeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Biden u saopštenju.

Najveći priijedlog predviđa da se izdvoji 61 milijarda dolara za Ukrajinu, drugi 26 milijardi za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u konfliktnim zonama širom svijeta, treći obezbjeđuje 8,12 milijardi za "suprostavljanje komunističkoj Kini" u Indo-pacifiku dok četvrti obuhvata potencijalnu zabranu aplikacije TikTok, mjere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu.

"Ovaj zakonski prijedlog o nacionalnoj bezbjednosti je jedna od najvažnijih mjera koju je Kongres usvojio poslije dugo vremena da bi zaštitio američku bezbjednost i sigurnost zapadne demokratije", poručio je lider demokrata u Senatu Chuk Schumer na konferenciji za novinare poslije usvajanje prijedloga.

On je rekao da je u utorak uvečer ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom: Završili smo. Sada pobijedite.

Lider republikanaca Mich McConnell, koji se snažno zalagao za pomoć Ukrajini, izrazio je ranije tokom dana žaljenje zbog odlaganja koje je uglavnom bilo rezultat protivljenja ektremne republikanske desnice dodatnoj pomoći Kijevu.

"Mislim da smo se odmakli od izolacionističkog pokreta", rekao je McConnell.

Usvajanjem zakonskih prijedloga otvoren je put da se vojna pomoć Ukrajini počne isporučivati za nekoliko dana, što bi poboljšalo moral trupa koje se bore protiv ruskih snaga. Nove isporuke oružja trebalo bi da poboljšaju šanse Kijeva da spriječi veliki ruski proboj na istoku, kažu analitičari, mada je mogao da bude više od pomoći da je usvojen prošle godine kada je to Biden tražio, prenosi agencija Reuters.

Zvaničnici Pentagona su uoči usvajanja pomoći za Glas Amerike naveli da Sjedinjene Države pripremaju novi paket oružja Ukrajini do milijardu dolara, prvi koji bi trebalo da bude finansiran iz usvojenog zakona.

Paket obuhvata borbena oklopna vozila Bredley, municiju za protivvazdušne sisteme Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju od 155 milimetara, municiju za protivtenkovsko oružje Jevelin i TOW i drugo oružje koje može odmah da se koristi na ratištu, naveli su zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Dio oružja biti vrlo brzo isporučen na ratištu - u nekim slučajevima za nekoliko dana - dok će biti potrebno duže vremena za isporuke drugih komada, prenijela je agencija AP pozivajući se na američke zvaničnike.

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je za Glas Amerike da je prije usvajanja zakonskog prijedloga o pomoći predsjednik Biden naložio Pentagonu da pošalje vojnu opremu u Poljsku i Njemačku da bi osigurao da bude brzo isporučena Ukrajini.

Senat je bezbjednosnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Indo-pacifik usvojio prije više od dva mjeseca, sa podrškom i republikanaca i demokrata. Međutim, u Predstavničkom domu je bio višemjesečni zastoj u pogledu usvajanja tog prijedloga, prije nego što je odobren kao paket od četiri zakona.

Da bi postao zakon, prijedlog je morao u istom obliku da bude usvojen u oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Biden rekao ukrajinskom predsjedniku tokom telefonskog razgovora u ponedeljak da će njegova administracija obezbijediti novu bezbjednosnu pomoć "da bi se zadovoljile ukrajinske hitne potrebe na ratištu i u protivvazdušnoj odbrani", čim potpiše usvojene zakonske prijedloge.

Nove isporuke američkog oružja pripremaju se u trenutku kada je Velika Britanija u utorak najavila da će izdvojiti još 620 miliona dolara za paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa i četiri miliona komada municije.

Nije poznato kako će pomoć Izraelu uticati na konflikt sa Hamasom u Gazi, s obzirom na to da ta zemlja već dobija bezbjednosnu pomoć od Amerike od više milijardi dolara. Paket obuhvata humanitarnu pomoć za koju se pristalice nadaju da će pomoći Palestincima u Gazi.

Turska: Aktivisti brodovima pokušavaju probiti izraelsku blokadu Gaze

Turska: Aktivisti brodovima pokušavaju probiti izraelsku blokadu Gaze
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Grupa aktivista se nada da će probiti izraelsku blokadu Gaze flotilom brodova koji prevoze pomoć a kreću iz Istanbula. U sličnoj misiji prije 14 godina, izraelske snage presrele su tursku flotilu, a u napadu je tada ubijeno 10 osoba. Postoje upozorenja da bi ovaj pokušaj mogao izazvati novu krizu.

U anketi o globalnom liderstvu, Njemačka ima najviše bodova, a Rusija je najniže

Njemački kancelar Olaf Šolc sa učesnicima nakon grupne slike tokom događaja povodom obilježavanja Dana djevojaka u Kancelariji u Berlinu, 23. aprila 2024.
Njemački kancelar Olaf Šolc sa učesnicima nakon grupne slike tokom događaja povodom obilježavanja Dana djevojaka u Kancelariji u Berlinu, 23. aprila 2024.

Njemačka je 2023. godine imala 46 posto odobravanja, dok su SAD odmah iza nje sa 41 posto.

Njemačka je najbolje ocijenjena zemlja za globalno liderstvo, prema novoj Galupovoj anketi objavljenoj danas na osnovu anketa u 133 zemlje.

Gallupova ilustracija pokazuje da su Njemačka i SAD nastavile s višim rejtingom odobravanja od Kine ili Rusije, 23. aprila 2024. (Ljubavom, Gallup)
Gallupova ilustracija pokazuje da su Njemačka i SAD nastavile s višim rejtingom odobravanja od Kine ili Rusije, 23. aprila 2024. (Ljubavom, Gallup)

Kao najveća evropska privreda, Njemačka se može pohvaliti sa 60 posto odobravanja rukovodstva na kontinentu, što je dvocifreno više nego u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, historijski dominantna sila, svjedočile su blagom padu rejtinga rukovodstva u nekim afričkim zemljama i Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Neodobravanje američkog vodstva poraslo je na 36%, što je povećanje od 1 procentnog poena u odnosu na prethodnu godinu.

Čini se da je sukob u Gazi utjecao na rejting SAD-a u nekim zemljama. Gallup bilježi blagi pad u zemljama obuhvaćenim istraživanjem nakon početka sukoba.

Čini se da je nepokolebljiva podrška Sjedinjenih Država Izraelu povećala svoje odobravanje u Izraelu na 81%, ali je odobravanje palo na 11% "u Državi Palestini".

"Vidi se da Sjedinjene Države nedosljedno primjenjuju međunarodno humanitarno pravo i zakon o ljudskim pravima, prozivajući Rusiju za zloupotrebe u Ukrajini, ali ne kritizirajući saveznike poput Izraela zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi", rekla je Maryam Zarnegar Deloffre, profesorica međunarodnih poslova na Univerzitetu George Washington.

Američki veto protiv prekida vatre u Gazi, koji podržava većina država članica, mogao bi narušiti povjerenje u međunarodne zakone, rekla je Deloffre za Glas Amerike.

Anketa nudi sumornu sliku o Rusiji, posebno u Evropi, sa više od 90% neodobravanja.

Sveukupno, međutim, odobrenje ruskog rukovodstva bilo je 22% prošle godine, u odnosu na 21% u 2022.

Kina je sa 58 posto imala najveće odobravanje u Africi, a slijede je SAD (56 posto), Njemačka (54 posto) i Rusija 42 posto.

Ali smatra se da SAD imaju prednost meke moći nad Kinom u većini dijelova svijeta.

Širom svijeta, liderske sposobnosti Sjedinjenih Država ocijenjene su više na Kosovu (84%) nego u ostatku svijeta.

Ruska Federacija je dala SAD najvišu ocjenu neodobravanja od 88%.

Sa 39% odobravanja, SAD su uživale najveće odobravanje u Americi, a slijedi ih Njemačka sa 29%.

Suđenje Trumpu: Izdavač tabloida svjedočio da je pomogao njegovoj kandidaturi

Bivši predsjednik Donald Trump vraća se u sudnicu nakon pauze, 23. aprila 2024. (Foto: Yuki Iwamura/Pool)
Bivši predsjednik Donald Trump vraća se u sudnicu nakon pauze, 23. aprila 2024. (Foto: Yuki Iwamura/Pool)

Prvi svjedok na suđenju Donaldu Trumpu u krivičnom procesu, bivši izdavač tabloida National Enquirer David Pecker svjedočio je u utorak da je imao "povjerljivi" dogovor da koristi svoj časopis kako bi pomogao Trumpu da osvoji predsjedničku nominaciju 2016.

Sedamdesetdvogodišnji Pecker svjedočio je pred sudom u Njujorku da je na sastanku u avgustu 2015. rekao Trumpu da će Enquirer objavljivati povoljne priče o kandidatu - milijarderu, i da će voditi računa o ženama koje žele da prodaju priče koje bi bile štetne po njega.

Kada se neko takmiči za javni položaj, veoma je uobičajeno da takve žene zovu časopis kao što je National Enquirer da bi pokušale da prodaju svoje priče", svjedočio je Pecker.

Kako je dodao, rekao je jednom uredniku da taj aranžman drže u tajnosti.

“Rekao sam mu da ćemo pokušati da pomognemo njegovoj kampanji, i da to treba da uradimo što je diskretnije moguće", izjavio je Pecker.

Pecker je svjedočio i o portiru Deanu Sajudinu, da je 2015. dobio 30.000 dolara od National Enquirera 2015. za prava na glasine da je Trump postao otac djeteta sa zaposlenom u njegovoj kuli. Tabloid je zaključio da priča nije tačna, a žena i Trump su negirali optužbe.

Dok je Pecker opisivao da je dobio takvu dojavu, Trump je odmahivao glavom glavom.

Pecker je rekao da je nakon što je čuo glasine odmah nazvao Cohena, koji je rekao da to „apsolutno nije istina“, ali da će ispitati da li su ljudi koji su umiješani zaista radili za Trumpovu kompaniju.

Tužioci tvrde da su Peckerovi postupci pomogli Trumpu da obmane birače na izborima 2016. tako što su "zakopali" priče o navodnim vanbračnim aferama u vrijeme kada je već bio optužen u više navrata za seksualno nedolično ponašanje.

Optužili su Trumpa da je falsifikovao poslovna dokumenta da bi zataškao isplatu od 130.000 dolara kako bi se kupila diskrecija porno zvijezde Stormy Daniels, koja kaže da je imala sa njim seksualni odnos deset godina ranije.

Trump tvrdi da nije kriv i poriče da je imao odnos sa Daniels. Njegovi advokati kažu da Trump nije počinio nikakva krivična djela i da je samo želio da sačuva svoju reputaciju.

Ovaj slučaj je možda jedini od četiri krivična postupka koji se vode protiv Trumpa, republikanskog kandidata, prije predsedničkih izbora 5. novembra na kojima će se ponovo suočiti sa demokratom Josephom Bidenom.

Tužilac Metju Kolanđelo u uvodnoj reči na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Njujorku, 22. aprila 2024. (Skica iz sudnice: Rojters/Jane Rosenberg)
Tužilac Metju Kolanđelo u uvodnoj reči na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Njujorku, 22. aprila 2024. (Skica iz sudnice: Rojters/Jane Rosenberg)

Presuda da je kriv ne bi spriječila Trumpa da stupi na položaj, ali bi mogla da nanese štetu njegovoj kandidaturi.

Pecker je svjedočio poslije pretresa na kojima je razmotren zahtjev tužilaca da se Trump kazni sa 10.000 dolara zato što je prekršio naredbu da ne komentariše proces, kojim mu se zabranjuje da kritikuje svjedoke, sudske zvaničnike i njihove rođake.

Sudija Juan Merchan rekao je da neće odmah donijeti odluku o tom zahtjevu, ali nije izgledalo da su na njega mnogo uticali argumenti Trumpovog advokata Toda Blanchea da bivši predsjednik reaguje na političke napade, i ne zastrašuje svjedoke.

"Niste predstavili ništa", rekao je Merchan. "Pitao sam vas osam ili devet puta da mi pokažete konkretnu objavu ili članak na koji je ragovao. Niste uspjeli ni to da uradite. Moram odmah da vam kažem, gubite svaki kredbilitet pred ovim sudom".

Poslije ročišta, Trump je ponovio tvrdnje da zabrana da komentariše suđenje krši njegovo ustavno pravo na slobodu govora. "Ovo je prijeki sud i sudija bi trebalo da se izuzme sam", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social).

Britanija stavlja vojnu industriju u 'ratno stanje', Ukrajini oružje vrijedno 500 miliona funti

Britanski premijer Rishi Sunak, poljski premijer Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziraju ispred vojnika iz Poljske (L) i Britanije (R) u Varšavskoj oklopnoj brigadi u Varšavi, Poljska, 23. aprila 2024. godine.
Britanski premijer Rishi Sunak, poljski premijer Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziraju ispred vojnika iz Poljske (L) i Britanije (R) u Varšavskoj oklopnoj brigadi u Varšavi, Poljska, 23. aprila 2024. godine.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak objavio je u utorak u Varšavi da ta zemlja svoju obrambenu industriju stavlja u "ratnu stanje" povećanjem potrošnje za obranu na 2,5 posto BDP-a do kraja desetljeća, usljed zabrinutosti NATO-a zbog mogućih posljedica ruskog rata u Ukrajini.

Sunak je tokom posjeta glavnom gradu Poljske najavio povećanje potrošnje znatno iznad cilja od dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je postavio Sjevernoatlantski savez.

Do najave je došlo nakon novog obećanja da će Ukrajini poslati oružje u vrijednosti od 500 miliona funti (581 milion eura), uključujući projektile, oklopna vozila i municiju.

Povećanu potrošnju opisao je kao "najveće jačanje naše nacionalne obrane u generaciji".

"U svijetu koji je najopasniji od kraja Hladnog rata, ne možemo biti zadovoljni", rekao je Sunak na brifingu za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom 23. aprila.

"Kako se naši protivnici gomilaju, moramo učiniti više na obrani naše zemlje, naših interesa i naših vrijednosti", naglasio je.

Sunak je obećao dodatnih 75 milijardi funti (87 milijardi eura) za obranu u sljedećih šest godina. Cilj od 2,5 posto potrošnje BDP-a bio je ponovljeni cilj koji je postavio bivši premijer Boris Johnson 2022. godine

Sunak i njegov šef riznice, Jeremy Hunt, prethodno su samo rekli da će cilj od 2,5 posto biti ispunjen kada to ekonomski uvjeti dopuste.

"Stavit ćemo vlastitu obrambenu industriju Ujedinjenog Kraljevstva u ratno stanje", rekao je Sunak okupljenim britanskim vojnicima koji služe na istočnoj fronti NATO-a.

"Jedna od središnjih lekcija rata u Ukrajini je da su nam potrebne dublje zalihe streljiva i da ih industrija može brže obnoviti", dodao je.

Prema novom planu potrošnje, britanski obrambeni proračun odmah će se povećati, a potom će se stalno povećavati kako bi dosegnuo 87 milijardi funti na kraju desetljeća.

Prije deset godina čelnici NATO-a složili su se izdvojiti dva posto BDP-a za obrambenu potrošnju. Britanija je potrošila više od toga tokom proteklog desetljeća, ali nikad više od 2,35 posto u 2020., prema podacima NATO-a.

Službene brojke Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da je potrošnja za obranu prošle godine iznosila oko 55,5 milijardi funti.

Podaci NATO-a pokazali su da je to iznosilo oko 2,07 posto BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva, ispred zemalja koje uključuju Francusku i Njemačku, ali iza Poljske, SAD-a, Estonije i drugih.

Sunak je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi potvrdio slanje pomoći i "uvjerio ga u nepokolebljivu potporu Ujedinjenog Kraljevstva obrani Ukrajine od brutalnih i ekspanzionističkih ambicija Rusije", saopćio je Sunakov ured.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva rekle su da nova pomoć Ukrajini uključuje 400 vozila, 60 čamaca, 1.600 topova i četiri miliona komada municije, u vrijeme kada se Ukrajina bori zaustaviti napredovanje ruskih snaga na istočnoj liniji fronte u ratu koji je sada u trećem ratu godina.

Pošiljka će uključivati britanske rakete dugog dometa Storm Shadow, koje imaju domet od nekih 240 kilometara i pokazale su se učinkovitima u gađanju ruskih ciljeva.

Sunak je rekao da britanska predanost "pokazuje da Ukrajina nije sama i da Ukrajina nikada neće biti sama".

Međutim, Downing Street nije naznačio hoće li pomoć odmah biti dostupna za isporuku.

Zelenski se založio za veću međunarodnu pomoć, upozoravajući da će njegova zemlja bez nje izgubiti rat.

Objava je uslijedila tri dana nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, dok su se američki zastupnici žurili da isporuče novu rundu američke potpore ratom razorenom savezniku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG