Linkovi

Biden kaže da će američki lideri biti "slobodni da ignorišu zakon" nakon odluke Vrhovnog suda


Bidenova reakcija na odluku suda o imunitetu: Američka javnost ima pravo da zna
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Bidenova reakcija na odluku suda o imunitetu: Američka javnost ima pravo da zna

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je presudu Vrhovnog suda kojom je predsjednicima dodijeljen širok imunitet od krivičnog gonjenja za službena djela počinjena dok su na funkciji, u slučaju koji uključuje napore bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi rezultate izbora 2020. godine.

"Niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući u ponedjeljak navečer.

Biden je obećao da će nastaviti poštivati ograničenja predsjedničke moći, ali je upozorio da budući predsjednici možda neće.

"Svaki predsjednik, uključujući Donalda Trumpa, sada će biti slobodan da ignoriše zakon", rekao je Biden.

Predsjednik je rekao da je presuda od ponedjeljka posljednja u "seriji napada posljednjih godina na širok spektar dugo uspostavljenih pravnih principa u našoj naciji" od strane suda, navodeći presude protiv prava na pobačaj i zakone o glasanju iz doba građanskih prava među odlukama koje "podrivaju vladavinu zakona u ovoj naciji."

Vrhovni sud je rekao da iako je Trump imao imunitet za službena djela dok je bio na funkciji, nije postojao imunitet za nezvanična djela. Najviši američki sud prepustio je nižim sudovima da odluče u kojim slučajevima bi Trump mogao biti krivično gonjen.

Presuda 6-3, posljednjeg dana trenutnog mandata suda, garantuje da Trumpu neće biti suđeno u slučaju prije izbora 5. novembra, na kojima je on pretpostavljeni republikanski predsjednički kandidat koji će se suočiti s Bidenom u revanšu 2020.

Trump je negirao bilo kakvu nepravdu u vezi s ishodom izbora 2020., ali je dugo lažno tvrdio da su ga nepravilnosti u glasanju i prebrojavanju glasova koštale još jednog četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući.

Ako izgubi novembarske izbore, mogao bi se ubrzo suočiti sa suđenjem u slučaju povezanom s izborima 2020. godine, ali ako pobijedi, mogao bi naložiti svom državnom tužiocu, glavnom tužiocu, da odustane od slučaja.

6-3 presuda

Sudska odluka se raspala po ideološkim linijama, sa šest sudskih konzervativaca u većini i tročlanom liberalnom manjinom koja se protivila.

Pišući za većinu, glavni sudija John Roberts rekao je da Trump "neće biti krivično gonjen zbog vršenja svojih osnovnih ustavnih ovlasti, i da ima pravo, u najmanju ruku, na pretpostavljeni imunitet od krivičnog gonjenja za sva svoja službena djela".

Ali Roberts je rekao: „Predsjednik ne uživa imunitet za nezvanične radnje i nije sve što predsednik radi zvanično. Predsjednik nije iznad zakona.

Muškarac protestira ispred Vrhovnog suda, 1. jula 2024. u Washingtonu.
Muškarac protestira ispred Vrhovnog suda, 1. jula 2024. u Washingtonu.

Sudije drugačijeg mišljenja oštro su se usprotivile ovoj odluci, a sutkinja Sonia Sotomayor je napisala da se „izruguje principu, temeljnom za naš Ustav i sistem vlasti, da niko nije iznad zakona“.

Presudom većine odbačen je dio slučaja tužioca Jacka Smitha protiv Trumpa - navodna nastojanja bivšeg predsjednika da iskoristi Ministarstvo pravosuđa da potkrijepi svoje tvrdnje o izbornoj prijevari i podnese liste lažnih Trumpovih birača u državama u kojima je Bajden pobijedio.

“Predsjednik može razgovarati o potencijalnim istragama i krivičnom gonjenju sa svojim državnim tužiocem i drugim zvaničnicima Ministarstva pravde kako bi izvršio svoju ustavnu dužnost”, napisao je Roberts. “Trump je stoga apsolutno imun od krivičnog gonjenja za navodno ponašanje koje uključuje njegove razgovore sa zvaničnicima Ministarstva pravde.

Sud je naložio federalnoj sutkinji Tanyi Chutkan u Washingtonu da preispita Trumpovu optužnicu prije nego što dođe do bilo kakvog suđenja za optužbe koje se moraju odbaciti jer su zasnovane na njegovim službenim radnjama, dok ostavlja nezvanične radnje koje bi mogle poslužiti kao osnova za krivično gonjenje Trampa. Sud je rekao da Chutkan "ne smije ispitivati predsjednikove motive".

Trump slavi

Trump je bio oduševljen presudom, rekavši na svojoj platformi Truth Social: „Velika pobjeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan što sam Amerikanac.”

Presuda višeg suda bila je prvi put da je sud ikada odlučio da li bivši predsjednik može biti procesuiran u krivičnom postupku za radnje koje je preduzeo dok je bio na funkciji, ili ima imunitet od optužbe.

Temelj američke jurisprudencije smatra da niko nije iznad zakona, da svi imaju iste slobode, ali i da su svi podložni krivičnom gonjenju zbog kršenja zakona.

Trump je iznio široku tvrdnju o imunitetu izvršne vlasti, rekavši da je u pokušaju da smanji svoj izborni poraz prije četiri godine, djelovao službeno kao predsjednik u pokušaju da podrži integritet ishoda, insistirajući da je izgubio samo zbog prevare i izbornih nepravilnosti.

Trump je izgubio pet desetina sudskih sporova tvrdeći da je prevaren zbog reizbora za drugi četvorogodišnji mandat, i do danas često iznosi istu lažnu tvrdnju, samo povremeno govoreći da je izgubio reizbor od Bajdena.

Smith, specijalni savjetnik Ministarstva pravde, optužio je Trumpa u optužnici od četiri tačke podignutoj u Washingtonu prije skoro godinu dana da je planirao poništiti izborni rezultat 2020., upuštajući se u zavjeru kako bi se smanjio njegov gubitak kako bi ostao na vlasti.

Smith je optužio Trumpa da je tražio da službenici Ministarstva pravde pomognu u potvrđivanju njegovih tvrdnji da ga je široko rasprostranjena prijevara spriječila da ponovo pobijedi na izborima. U optužnici se navodi da su on i ključni saradnici vršili pritisak na državne zakonodavce da sastave lažne liste birača govoreći da je pobijedio u državama u kojima je prebrojavanje glasova favoriziralo Bajdena.

Optužnica je izložila kako je Trump vršio pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da blokira ili odgodi potvrdu o Bajdenovu pobjedu dok je Kongres razmatrao konačno prebrojavanje glasova na američkom Kapitolu 6. januara 2021.

U SAD-u, ishod predsjedničkih izbora nije određen glasanjem naroda, već glasanjem u Elektorskom kolegijumu. Nacionalni izbori su, u stvari, glasanje od države do države u svakoj od 50 država, pri čemu najmnogoljudnije države imaju najviše glasova u Elektorskom kolegijumu.

U drugim sudskim odlukama odlučeno je da predsjednici imaju ograničen imunitet od građanskih tužbi kojima se osporavaju radnje koje su preduzeli. Ali slučaj od ponedjeljka bio je prvi put da je sud presudio o predsjedničkom imunitetu jer se odnosio na navodne kriminalne radnje predsjednika.

Trump je već osuđen za 34 optužbe za krivična djela na sudu u državi New York. Porota ga je krajem maja proglasila krivim za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi sakrio isplatu novca od 130.000 dolara porno zvijezdi neposredno uoči njegove uspješne predizborne kampanje 2016. kako bi ušutkao njenu tvrdnju — koju je Trump demantovao — da je imala ljubavnu vezu s njim na jednu noć 2006. godine.

Trumpu se prijeti izricanje kazne 11. jula i može biti stavljen na uslovnu kaznu ili u zatvorsku kaznu do četiri godine.

Osim slučaja miješanja u izbore u Washingtonu, Trump se suočava i s dvije druge krivične optužnice, jednom da je ometao izborni ishod 2020. u južnoj državi Georgiji, gdje je za dlaku izgubio od Bidena, i drugom koja ga optužuje za gomilanje dokumenata nacionalne sigurnosti kod sebe. Imanje na Floridi, a ne da ih preda Nacionalnom arhivu kao što je bio obavezan da učini kada je napustio funkciju početkom 2021.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG