Linkovi

Biden vidi rizike vještačke inteligencije, traži da tehnološke kompanije osiguraju bezbjednost proizvoda


Predsjednik SAD Joe Biden namješta mikrofon tokom sastanka sa Predsjedničkim savjetom za nauku i tehnologiju u Bijeloj kući, 4. aprila 2023.
Predsjednik SAD Joe Biden namješta mikrofon tokom sastanka sa Predsjedničkim savjetom za nauku i tehnologiju u Bijeloj kući, 4. aprila 2023.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da ostaje da se vidi da li je vještačka inteligencija (AI) opasna, ali je naglasio da tehnološke kompanije imaju odgovornost da osiguraju da njihovi proizvodi budu bezbjedni prije nego što ih objave u javnosti.

Biden je savjetnicima za nauku i tehnologiju rekao da vještačka inteligencija može da pomogne u rješavanju bolesti i klimatskih promjena, ali je također važno da se pozabave potencijalnim rizicima za društvo, nacionalnu bezbedjnost i ekonomiju.

"Tehnološke kompanije imaju odgovornost, po mom mišljenju, da se uvjere da su njihovi proizvodi bezbjedni prije nego što ih objave u javnosti", rekao je on na početku sastanka Predsjedničkog savjeta za nauku i tehnologiju.

Na pitanje da li je vještačka inteligencija opasna, rekao je: "Ostaje da se vidi. Može da bude".

Predsjednik je rekao da su društveni mediji već ilustrovali štetu koju moćna tehnologija može da učini, kada nema pravih zaštitnih mehanizama.

"U nedostatku zaštitnih mehanizama, vidimo uticaj na mentalno zdravlje i sliku o sebi i osećanja i beznađe, posebno među mladim ljudima", rekao je Biden.

Ponovio je poziv Kongresu da usvoji dvostranački zakon o privatnosti kako bi se postavila ograničenja u vezi sa ličnim podacima koje tehnološke kompanije prikupljaju, zabranilo oglašavanje usmjereno na djecu i da bi se postavili prioriteti zdravlje i bezbjednosti u razvoju proizvoda.

Akcije kompanija koje koriste vještačku inteligenciju naglo su pale prije Bidenovog sastanka, mada je utorak bio dan kada su se na berzi rasprodavale i dionice drugih firmi.

Vještačka inteligencija postaje vruća tema za kreatore politike

Tehnološka etička grupa Centar za vještačku inteligenciju i digitalnu politiku zatražila je od Federalne trgovinske komisije SAD da spriječi OpenAI da izdaje nova komercijalna izdanja GPT-4, koja je zadivila i zaprepastila korisnike svojim ljudskim sposobnostima da generiše pisane odgovore na zahtjeve.

Demokratski senator Chris Murphy pozvao je društvo da napravi pauzu dok se razmatraju posljedice razvoja vještačke inteligencije.

Prošle godine je Bidenova administracija objavila nacrt "Povelja o pravima" kako bi osigurala zaštitu prava korisnika dok tehnološke kompanije dizajniraju i razvijaju sisteme vještačke inteligencije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG