Linkovi

Biden se sastao sa papom Franjom


President Joe Biden exchanges gifts with Pope Francis as they meet at the Vatican, Oct. 29, 2021.
President Joe Biden exchanges gifts with Pope Francis as they meet at the Vatican, Oct. 29, 2021.

Američki predsednik Joe Biden stigao je u Vatikan na sastanak sa papom Franjom, na početku svoje evropske turneje koja će se fokusirati na samit o klimi i samit G20. 

Bidena i njegovu suprugu Jill je dočekala tradicionalna švajcarska garda, a mjere obezbeđenja u Rimu su dodatno pooštrene i zbog samita G20 koji će biti tu održan.

Sastanak pape i Bajdena nije bio otvoren za medije, ali je saopšteno da je bio "neobično dug".

Vatikan je saopštio da je sastanak trajao sat i 15 minuta, a još 15 minuta je utrošeno na fotografisanje i razmjenu poklona.

Sastanak pape sa bivšim predsenikom Donaldom Trampom 2017. trajao je oko pola sata, a sa Barakom Obamom 2014. oko 50 minuta.

Bijela kuća je u saopštenju poslije sastanka navela da je Biden "zahvalio papi na borbi protiv siromaštva, gladi, konflikta i progona". Takođe je pohvalio vođstvo pape u borbi protiv klimatskih promjena i njegovo zalaganje za to da svi na svijetu dobiju vakcine kako bi se okončala pandemija i krenulo u globalan ekonomski oporavak.

Sastanak prvog latinoameričkog pape i drugog američkog predsednika koji je katolik dešava se u trenutku kada se u SAD vodi žestoka debata o abortusu.

Biden, koji redovno ide u crkvu i drži papinu sliku u svojoj kancelariji, rekao je da se privatno protivi abortusu, ali da kao predsjednik ne može da nameće svoje mišljenje.

Njegovi kritičari unutar crkve u SAD kažu da papa nije trebalo da ga primi.

"Dragi papa Franjo, tvrdili ste da je abortus ubistvo. Molimo vas da se suočite sa predsjednikom Bidenom po tom pitanju. Njegova podrška pravu na abortus je sramota za crkvu i skandal za cijeli svijet", napisao je biskup Tomas Tobin sa Roud Ajlenda.

Papa Franjo je, otkako je izabran, ponavljao da crkva treba da bude protiv aborutsa, ali da debata o tom pitanju ne treba da zasjeni važnija pitanja poput imigracije i siromaštva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG