Linkovi

Bidenov debitantski sastanak s G7: U fokusu vakcine, ekonomija i Kina


President Joe Biden stands on stage during a break in a televised town hall event at Pabst Theater, Tuesday, Feb. 16, 2021, in Milwaukee. (AP Photo/Evan Vucci)
President Joe Biden stands on stage during a break in a televised town hall event at Pabst Theater, Tuesday, Feb. 16, 2021, in Milwaukee. (AP Photo/Evan Vucci)

Joe Biden prisustvovat će 19. februara svom prvom sastanku kao američki predsjednik s liderima Grupe sedam (G7) kako bi razgovarao o planovima za poraz novog korona virusa, ponovno otvaranje svjetske ekonomije i suočavanje s izazovom koji predstavlja Kina.

Pandemija COVID-a 19 odnijela je 2,4 miliona ljudskih života, odbacivši globalnu ekonomiju u najgoru mirnodopsku krizu od Velike depresije i uništivši normalan život milijardama ljudi, baš kao što se Zapad bori sa porastom Kine, piše Reuters.

Biden će se "usredotočiti na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcina, distribuciju zaliha" i napore na borbi protiv novih infekcija, rekla je 18. februara glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

On će "također razgovarati o globalnom ekonomskom oporavku, uključujući značaj svih industrijskih zemalja koje održavaju ekonomsku podršku oporavku" i "važnost ažuriranja globalnih uloga u rješavanju ekonomskih izazova poput onih koje predstavlja Kina", rekla je Psaki.

Poziv s čelnicima G7 prilika je za Bidena, demokrata koji je 20. januara preuzeo dužnost od republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, da projicira poruku ponovnog angažmana sa svijetom i globalnim institucijama nakon četiri godine svog postojanja i politike svog prethodnika "Amerika na prvom mjestu" (America First).

Osim Bidena, novi italijanski premijer Mario Draghi bit će novo lice za virtualnim stolom čelnika, iako je poznat po tome što je u Evropskoj centralnoj banci "činio sve što je potrebno" kako bi spasio euro tokom evropske dužničke krize.

G7 countries flags photo AFP
G7 countries flags photo AFP

Britanija, koja je rotirajuća stolica u G7 i pokušava se preurediti u upravitelja međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima nakon Brexita, zatražit će od članova da pomognu ubrzati razvoj budućih vakcina na 100 dana.

Premijer Boris Johnson želi izgraditi veze s Bidenom koji nije podržao Brexit i koji je kao predsjednički kandidat prošle godine javno upozorio Britaniju protiv ugrožavanja mira u Irskoj.

Johnson je rekao da ga zanima ideja globalnog sporazuma o pandemijama kako bi se osigurala odgovarajuća transparentnost nakon izbijanja novog korona virusa koji potječe iz Kine.

Kina će također biti na dnevnom redu.

U svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru kao predsjednik, Biden je Kinu ocijenio kao "najozbiljnijim konkurentom" Sjedinjenim Državama.

"Suočit ćemo se s kineskim ekonomskim zloupotrebama; suprotstaviti se njenom agresivnom, prisilnom djelovanju; da odgovorimo na napade Kine na ljudska prava, intelektualno vlasništvo i globalno upravljanje", rekao je Biden 4. februara.

Gupa G7 - Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija i Kanada - ima zajednički bruto domaći proizvod od oko 40 biliona dolara - nešto manje od polovine globalne ekonomije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG