Linkovi

Bez posla je gotovo tri milijuna američkih crnaca


Traženje posla u Las Vegasu
Traženje posla u Las Vegasu

Heidi Shierholz: "Visoka nezaposlenost među crnačkom populacijom nešto je što smo očekivali, s obzirom na općenitu tromost tržišta rada. Nezaposlenost vlada u svim segmentima populacije, no rasne i etničke manjine uvijek pogodi još više."

Predsjednik Barack Obama predložio je nekoliko mjera koje bi trebale voditi otvaranju milijuna radnih mjesta i stimulirati anemičnu ekonomiju. Visoka nezaposlenost posebno pogađa američke manjine. Gotovo tri milijuna Afro-Amerikanaca je bez posla - čak i nekoliko godina nakon izbijanja recesije, koja je, barem službeno, i okončana.

Nezaposlenost crnačke populacije najveća je u posljednjih 27 godina.

Dugi redovi na sajmovima zapošljavanja ilustriraju koliko Amerikanaca danas traži posao. Situacija je posebno zabrinjavajuća za Amerikance afričkog podrijetla. David Baker traži posao u bankarstvu na području Los Angelesa. Kaže da je 'samo ove godine poslao više od 300 molbi za posao'.

Prema Ministarstvu rada, nezaposlenost je i dalje 9,1 posto. Međutim, kod Afro-Amerikanaca nezapsolenost je gotovo dva puta veća - 16,7 posto, što je najviše od 1984. godine.

Heidi Shierholz iz Instituta za ekonomsku politiku u Washingtonu kaže: "Visoka nezaposlenost među crnačkom populacijom nešto je što smo očekivali, s obzirom na općenitu tromost tržišta rada. Nezaposlenost vlada u svim segmentima populacije, no rasne i etničke manjine uvijek pogodi još više."

Čak i u sektorima koji trenutno upošljavaju, kao što je zdravstvo, konkurencija je vrlo oštra – posebno među medicinskim sestrama. Neke traže posao još od kraja prošle godine.

Predsjednik Obama kaže da je velika nezaposlenost zakočila ekonomski rast. On je zato od zakonodavaca zatražio da se odobri niz mjera koje će - očekuje Bijela kuća - stvoriti nova radna mjesta.

Analitičari kažu da afro-američka zajednica vrši na Obamu posebno jak pritisak - da se založi za one koji su najviše pogođeni krizom.

Administracija posebno želi pomoći onima koji su duže vremena bez posla. Ljudima poput Jacklyn Willis koja je nezaposlena šest mjeseci. Sada, međutim, pohađa program osmomjesečne obuke u nekoliko odabranih kompanija, što je jedna vrst volontiranja u svrhu stjecanja poslovnih vještina. "U tom scenariju nitko ne može izgubiti. Odlučila sam da, ako mogu negdje privremeno volontirati, moći ću vidjeti da li mi se ta tvrtka sviđa, a i oni će vidjeti da li im ja odgovaram za određeno radno mjesto" - kaže Jacklyn Willis.

Ovaj je program već pokazao rezultata u državama poput Georgije, gdje su kompanije zaposlile gotovo četvrtinu prijavljenih volontera koji su se kod njih obučavali. A 60 posto ostalih iz programa pronašlo je posao drugdje.

Heidi Shierholz kaže da su programi putem kojih će vlada direktno upošljavati ljude potrebni u crnačkoj i manjinskoj populaciji: "Ključni aspekt takvog programa je to da će odlučivanje o tome gdje će se novac trošiti biti na lokalnim čelnicima, a određene klauzule nalagat će da se određeni postotak tih poticaja morati potrošiti na plaće. Dakle, programi će biti usredotočeni na zapošljavanje."

Ekonomisti kažu da bi visoka stopa nezaposlenosi, posebno u Afro-Amerikanaca, mogla trajati nekoliko godina. Međutim, čelnici u lokalnim zajednicama nadaju se da će vladin plan omogućiti brže zapošljavanje milijunima u potrazi za poslom.

XS
SM
MD
LG