Linkovi

Zaklada Bertelsmann: Broj demokracija stabilan, kvaliteta demokracije opada


Indeks političke transformacije bavi se situacijom u 128 zemalja u razvoju te u takozvanim tranzicijskim državama. Analizira se dostignuti stupanj demokratskog razvoja te stanje ekonomskih sloboda.

Broj demokratskih zemalja na svijetu se ustalio, no oslabila je kvaliteta demokracije u nizu država – ovo je zaključak Zaklade Bertelsmann koja svake godine objavljuje Indeks političke transformacije, analizu demokratskog razvoja u svijetu.

Indeks političke transformacije bavi se situacijom u 128 zemalja u razvoju te u takozvanim tranzicijskim državama. Analizira se dostignuti stupanj demokratskog razvoja te stanje ekonomskih sloboda. Sabine Donner, koja je radila na ovogodišnjoj studiji, kaže da se od 128 proučenih zemalja njih 76 smatra demokracijama koje razmjerno dobro funkcioniraju. To se prosuđuje na temelju nekoliko kriterija – strukturi političke moći, političkim slobodama, načelu međusobne kontrole različitih grana vlasti, građanskoj kulturi te nekim drugim.

No, dodaje Sabine Donner, i među 76 demokracija ima razlika. Samo 23 su bez značajnijih mana. "Preostalih 53, iako su kategorizirane kao 'demokracije', imaju nedostatke. Na primjer, politička i ljudska prava nedovoljno se poštuju. Razgraničenje izvršne, sudske i zakonodavne vlasti nije jasno određeno. Iako provode slobodne i pravedne izbore, takve zemlje još uvijek nisu potpuno demokratske" - kaže ova analitičarka.

U 16 takvih zemalja – među njima su, recimo, Rusija, Haiti i Kenija – situacija je posebno loša kada je u pitanju pravna država. "Oporbena je aktivnost ograničena. Političke strukture nisu reprezentativne u odnosu na sveukupno stanovništvo. Demokratski je razvoj tamo iznimno ugrožen i zbog toga za te zemlje možemo reći da se nalaze na korak od autoritarnog društva" - kaže Sabine Donner.

Ona dodaje da je posljednjih godina broj takvih 'ugroženih demokracija' udvostručen. Broj demokratskih država na svijetu razmjerno je stabilan – ako se uzmu u obzir samo slobodni izbori – no kvaliteta demokracije je u padu, kaže gospođa Donner. Posebno ugroženih demokracija u Južnoj je Americi ukupno pet, kao i u Africi, a u Aziji to su četiri zemlje. U Europi to je Rusija. Na Srednjem istoku 'ugrožene' su demokracije u Iraku, Libanonu i Jemenu.

Iako je iračka demokracija prilično slaba, to je danas ipak demokracija - kaže Hauke Hartman, također iz Zaklade Bertelsmann. On o situaciji u Afganistanu kaže ovo: "Situacija u Afganistanu posebno je loša. Predsjednik Hamid Karzai je zapravo, u stvarnosti, tek gradonačelnik Kabula. Vlada ne kontrolira situaciju u većini pokrajina."

Sabine Donner primjećuje da sa slabljenjem demokracije slabi i sloboda medija. Prvi put u posljednjih 15 godina, analitičari Zaklade Bertelsmann zapažaju 'drastični pad' slobode izražavanja, u nizu zemalja i u gotovo svim regijama svijeta. Posljednja analiza ove njemačke zaklade bavila se razdobljem između 2007. i 2009. godine – periodom kada je bio zaustavljen gospodarski rast te je počela gospodarska kriza. Stručnjaci zaklade Bertelsmann kažu da su mnoge zemlje, očito, sklone odustati od političkih reformi – ako prolaze kroz ekonomski teška vremena.

XS
SM
MD
LG